« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SELEKTIVNI ŠTRAJK

Štrajk u Tiskari Vjesnik - gdje će se tiskati novine?

Vjesnik će se vjerojatno tiskati u nekoj drugoj zagrebačkoj tiskari, izjavila je predsjednica Radničkog vijeća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

puder

,

beogradske splavi

,

bilingualne osobe

,

virus mobitel

Sindikat grafičara Hrvatske započeo je jutros jednodnevni selektivni štrajk u Tiskari Vjesnik što znači da će tiskara raditi za sve nakladnike osim za dnevni list Vjesnik, pa bi se Vjesnik mogao tiskati u nekoj drugoj zagrebačkoj tiskari.

"Jutros u 6 sati započeo je jednodnevni selektivni štrajk u Tiskari, a to znači da se danas u Tiskari neće tiskati Vjesnik, pa ga sutra možda neće biti na kioscima. Ako tijekom dana budemo imali naznaka rješenja, ispunjenja naših zahtjeva, to se može izbjeći", kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu predsjednik Sindikata grafičara Hrvatske Stjepan Kolarić.

Predsjednica Radničkog vijeća Vjesnika Marijana Matković izjavila je pak da su se, znajući za mogući štrajk u Tiskari, u Vjesniku pripremili na tu situaciju i dogovorili tiskanje lista u nekoj drugoj zagrebačkoj tiskari.

"Direktor tvrtke kćeri, Narodne novine press, koja izdaje Vjesnik, potvrdio je Radničkom vijeću da je sve spremno za eventualno tiskanje u drugoj tiskari", kazala je Hini Matković.

Početkom lipnja Sindikat grafičara Hrvatske je za danas, 28. lipnja najavio jednodnevni štrajk u Tiskari Vjesnik i Narodnim novinama i od Vlade ponovno zatražio da riješi financijske probleme u koje su te tvrtke upale zbog gubitaka dnevnog lista Vjesnik.

Čeka se potez Vlade

Kolarić kaže kako postupak mirenja nije uspio pa je danas u Tiskari započeo selektivni štrajk kako bi štete bile što manje, dok je u Narodnim novinama stavljen u mirovanje i sindikat želi znati da li je definitivno prihvaćeno odvajanje dnevnog lista Vjesnik od Narodnih novina te koji je status Vjesnika.

Predsjednik Sindikata grafičara ponovio je da od Vlade traže financijsku konsolidaciju Tiskare, odvajanje Vjesnika od Narodnih novina te donošenje transparentne odluke o daljnjem financiranju i sudbini lista Vjesnik.

Odvajanje Narodnih novina i Vjesnika većim je dijelom ispunjeno, jer je Nadzorni odbor Narodnih novina donio odluku da od 1. srpnja neće biti nakladnik Vjesnika, kazao je Kolarić, napominjući kako Narodnim novinama list Vjesnik uzrokuje gubitak od tri milijuna kuna mjesečno.

Ponavlja da Vlada treba reći kako će transparentno financirati dnevni list Vjesnik kako 108 radnika Vjesnika ne bi strepilo za svoju sudbinu.

No, u pitanje bi moglo doći i ostalih tisuću radnih mjesta u Tiskari i Narodnim novinama, jer se godišnje za Vjesnik izdvaja 30-40 milijuna kuna. A i Tiskara i Narodne novine su na tržištu, zbog krize imaju manje posla, pale su i cijene, pa ne mogu izdržati uteg od tri milijuna kuna mjesečno, upozorio je Kolarić.

Ako ni nakon današnjeg jednodnevnog štrajka ne bude naznaka rješenja sindikalnih zahtjeva, iz Sindikata grafičara najavljuju da će 5. srpnja ići u štrajk do ispunjenja zahtjeva.(hina/metro-portal)

28.06.2010. 12:15:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh