« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
CROATIA AIRLINES

Štrajk se nastavlja, šteta preko 3 milijuna kuna

Štrajk u Croatia Airlinesu traje već začudno dugo, iako se najveći broj radnika ne slaže s njim

Štrajk ne prestaje
Štrajk ne prestaje (Arhiva)
Više o

štrajk

,

Croatia Airlines

Uprava Croatia Airlinesa ne može prihvatiti neostvarive zahtjeve Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskoga sindikata prometnih pilota (HSPP) pa će se ta kompanija i putnici i sutra, četvrti dan zaredom, suočiti s industrijskom akcijom.

Iako je uprava Croatia Airlinesa ponudila maksimalne ustupke kad je riječ o materijalnim i nematerijalnim pravima, a sindikati su tražili čak i manja odricanja od predviđenih, spomenuti sindikati nisu pristali na ponudu poslodavca u vezi s uvjetima novoga kolektivnog ugovora, priopćila je večeras uprava te zrakoplovne kompanije.

Navodi da su joj sindikati SKOZ i HSPP danas poslali i službeni dopis u kojemu navode kako su spremni prekinuti industrijsku akciju i istodobno se staviti na raspolaganje za sve redovite letove ako se ispune njihova četiri zahtjeva.

Sindikati traže nastavak razgovora o aneksu novoga kolektivnog ugovora, ali uz uvjet da im se osigura pravo na industrijsku akciju, da se prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora primjenjuju od 15. svibnja 2013. te dok traju razgovori s poslodavcem, izjavu poslodavca da će se 42 bolovanja otvorena od 29. travnja do 2. svibnja 2013. smatrati opravdanim i nedostatnima za otkazivanje ugovora o radu te obvezivanje poslodavca da neće dovoditi u pitanje legalnost industrijske akcije niti će dovoditi u nepovoljan položaj radnike koji su u njoj sudjelovali.

Uprava ističe se da je spremna odmah nastaviti pregovore sa sindikatima HSPP-a i SKOZ-a, što je i dosad bio slučaj, kako bi se što brže postigao dogovor te normalizirao promet i poslovanje kompanije. Uprava smatra kako ozbiljnost i racionalnost spomenutih zahtjeva dvaju sindikata dodatno remeti to što oni zahtijevaju primjenu svih prava iz kolektivnog ugovora koji je istekao 31. ožujka 2013. budući da je upravo novi kolektivni ugovor predmet razgovora između nje i sindikata.

Ako se dogovor postigne i sindikati prekinu industrijsku akciju, uprava je, kako navodi, spremna pristati na dva preostala zahtjeva sindikata te će, u tom slučaju, kompanija odustati od najavljenih otkaza za 42 člana kabinskog osoblja, a suzdržat će se i od preispitivanja zakonitosti industrijske akcije koja je u tijeku premda je svjesna svojih pravnih mogućnosti.

Zbog sindikalne industrijske akcije, Croatia Airlines je u protekla tri dana pretrpio golemu štetu - veću od tri milijuna kuna.

Uprava navodi da će se međunarodni i domaći redoviti letovi obavljati prema izmijenjenom redu letenja, a očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će se većina putnika prevoziti zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redovitome redu, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija i unajmljenim zrakoplovima. Za sutrašnje letove najavljeno je nešto više od 6000 putnika.

Sve informacije o smanjenim letovima i njihov točan raspored objavljeni su internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

17.05.2013. 05:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh