« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
KATASTROFA

Štrajk se nastavlja, dogovora i dalje nema

U najmanje 75 posto srednjih škola štrajk se odvija u potpunosti ili djelomično, a štrajku se odazvao približno isti postotak članova srednjoškolskog sindikata kao i prethodnih dana

Štrajk ide dalje
Štrajk ide dalje (Arhiva)
Više o

štrajk u školama

"Štrajk se nastavlja", prokomentirao je kratko ministar obrazovanja Vedran Mornar nakon sastanka s predstavnicima Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama.

U najmanje 75 posto srednjih škola štrajk se odvija u potpunosti ili djelomično, a štrajku se odazvao približno isti postotak članova srednjoškolskog sindikata kao i prethodnih dana, kazao je u utorak za Hinu Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, jednog od četiri sindikata koji su u petak započeli štrajk u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto.

Prema djelomičnim i privremenim podatcima koje je Sindikat hrvatskih učitelja prikupio u sedam županija štrajku se u osnovnim školama danas odazvalo 54 posto njihova članstva.

Sindikati: Štrajka se u 75 srednjih škola

Iznoseći prve privremene podatke za jutarnju smjenu Mihalinec ističe da je odaziv štrajku gotovo isti kao i prethodnih dana, da se odazvalo oko 75 posto članstva, što pokazuje, kaže, da je sindikalno članstvo jedinstveno u stavu da se izbori za svoja prava. Treba pritom napomenuti, tvrdi Mihalinec, da kod prikupljanja podataka o sudionicima u štrajku, sindikati u postocima bilježe odaziv svoga članstva, iako se štrajku priključuju i nečlanovi sindikata.

Podaci Ministarstva obrazovanja i znanosti (MZOS) obuhvaćaju sve zaposlene koji rade ili taj dan štrajkaju, neovisno jesu li članovi sindikata. Podatke o svim zaposlenima i njihovom radnom vremenu prikupljaju ravnatelji kako bi se mogle obračunati plaće i zatim ih šalju u urede državne uprave. Statistika sindikata i ministarstva se u pravilu znatno razlikuje pa je po izvješćima MZOS-a na prvi dan štrajka broj radnika u štrajku bio oko 51 posto, a oko 48 posto djelatnika je radilo.

MZOS također navodi da je otprilike četvrtina škola prva dva dana štrajka radila redovno, isto toliko nije radilo, a polovica škola radila je djelomično. Brojke o današnjem odazivu štrajku ministarstvo će objaviti iza 15 sati, nakon što prikupe i obrade podatke pristigle iz svih ureda državne uprave.

Preporod: Od 186 škola, u 110 škola svi su članovi radili

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod izvijestio je u priopćenju da su treći dan štrajka u osnovnim i srednjim školama od 186 škola (Preporod djeluje u 331 ustanovi), iz kojih su do 13 sati prikupljeni podaci, u 110 škola svi članovi radili, dok se u 76 škola nastava odvijala djelomično ili je uopće nije bilo.

Od ukupno 5050 članova, u podružnicama škola iz kojih su dostavljeni podaci, u štrajku je bilo 1040 članova, odnosno 20.59 posto članstva.

"U štrajku i trećeg dana sudjeluje značajan broj zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani", tvrdi Preporod u priopćenju. 

29.09.2015. 19:07:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh