« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
BORIS TRUPČEVIĆ

Štrajk je neopravdan, dostavili smo sindikatu poštenu ponudu

Direktor izdavačke kuće Styrije za Hrvatsku izjavio je da će Večernji list, unatoč štrajku njegovih zaposlenika, izaći iz tiska

Fotografija vijesti
Više o

štrajk

,

novinari

,

Večernji list

,

boris trupčević

"Večernji će izaći najnormalnije i bit će jednako kvalitetan kao i svaki dan", ustvrdio je Trupčević. O tome koliko se zaposlenika odlučilo za rad, a koliko za štrajk moći ćemo nešto više reći krajem radnog dana, rekao je Trupčević u izjavi za Hinu. Na pitanje je li točno da su zaposlenike na ulazu u zgradu Večernjeg lista dočekali zaštitari ispitujući ih sudjeluju li u štrajku, odgovorio je samo kako i uprava i sindikat žele da štrajk protekne u mirnom okruženju.

"Mi smo naprosto morali osigurati da se vodi evidencija tko sudjeluje u štrajku, a tko radi. Osigurali smo štrajkaškom odboru i svima koji sudjeluju u štrajku prostoriju u kojoj mogu boraviti, a svima onima koji žele raditi da to mogu u normalnom okruženju i neometani. Štrajkaši su u prostoriji poslodavca i ne vidim u tome ništa sporno", rekao je Trupčević.

Potvrdio je da je na poziv sindikata pred zgradu Večernjeg lista došla i policija, ali je otišla jer nije bilo potrebe za njezinim postupanjem. Na pitanje o najavi o podnošenju tužbe protiv poslodavca zbog nedonošenja kolektivnog ugovora, Trupčevića odgovorio je da će to moći komentirati kad se to dogodi.

"Bili smo sa sindikatom u pregovorima o kolektivnom ugovoru, koji je istekao i nitko ga nije raskinuo ili ukinuo, te smo predložili sindikatu određenu razinu materijalnih prava, to jest između sedamdest do osamdeset posto finacijskih dosadašnjih materijalnih prava", rekao je dodavši da sindikat to nije odbio, a reagirao je pozivom na štrajk i prekinuo komunikaciju s upravom.

"Smatramo da je štrajk neopravdan zato što smo pred sindikat stavili dosta poštenu ponudu u smislu materijalnih prava. Prosječna plaća u Večernjem listu za vrijeme trajanja kolektivnog ugovora bila je 9660 kuna, a nakon smanjenja 9200 kuna, što je četiri posto manje. Držimo da to, s obzirom na uvjete u kojima poslujemo u izdavačkoj industriji i ekonomskom okruženju u Hrvatskoj, ne opravdava štrajk. Također smatramo da smo i u toj situaciji i dalje najbolji poslodavac u medijskoj industriji i među boljim poslodavcima u Hrvatskoj i osiguravamo materijalna prava koja su daleko iznad onih propisanih zakonom", ustvrdio je Trupčević.

23.03.2011. 13:14:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh