« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ZBOGOM ŠPANJOLSKA

Stotine tisuća prosvjedovalo za autonomiju Katalonije

Stotine tisuće prosvjednika okupile su se u Barceloni u subotu navečer tražeći autonomiju za Kataloniju, sjeveroistočnu regiju Španjolske

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prosvjed

,

Španjolska

,

Katalonija

Policija je procijenila da je oko milijun ljudi sudjelovalo na skupu noseći transparente "Mi smo jedna nacija. Mi odlučujemo" i "Zbogom Španjolska". Prosvjed je vodio predsjednik Katalonije Jose Montilla.

Okupljeni su prosvjedovali protiv nedavne odluke španjolskog ustavnog suda kojom se odbacuju neki članci katalonskog statuta koji povećavaju samoupravu Katalonije.

Suci su, među ostalim, odbacili namjeravano stvaranje katalonskog pravosudnog sustava i neustavnim ocijenili plan davanja prvenstva katalonskom jeziku pred španjolskim u školama.

Najsporniji članak određuje Kataloniju kao "naciju" što su suci prihvatili, ali su istaknuli da ta definicija nema pravnu vrijednost.

Statut katalonske autonomije koji Kataloncima daje veću političku i gospodarsku autonomiju prethodno je prihvatio katalonski regionalni parlament 2005., potom španjolski a godinu dana poslije usvojen je na referendumu u Kataloniji.

Glavna oporbena španjolska stranka Narodna stranka uložila je protiv statuta prigovor na sudu tvrdeći da ugrožava jedinstvo Španjolske. (hina/metro-portal)

10.07.2010. 23:43:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh