« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Stoje li iza afere "Patria" Amerikanci?

Stryker, vozilo koje proizvodi
Stryker, vozilo koje proizvodi "General Dynamics" (Reuters)
Više o

Janez Janša

,

Patria

,

afera Patria

,

General Dynamics

,

Sistemska tehnika

,

Milan Švajgelj

Iza afere "Patria", koja prijeti slovenskom premijeru Janezu Janši samo nešto više od tjedan dana prije parlamentarnih izbora, možda stoje Amerikanci, jedna je od više pretpostavki o kojima nagađaju ovih dana slovenski mediji.

Prema toj pretpostavci, za otkazivanje posla nabave 135 oklopnih vozila finskog proizvođača mogao bi biti zainteresiran američki "General Dynamics" kao vlasnik slovenske kompanije "Sistemska tehnika" pa je lansirao korupcijski skandal. Ta je slovenska tvrtka u američkom vlasništvu izgubila unosan posao izrade oklopnjaka jer je na natječaju 2006., po ocjenama slovenske Vlade dala slabu ponudu, s 20 posto višom cijenom od Finaca.

U razgovoru za finski "Helsingin sanomat", početkom ovog tjedna, Janša je ponovno odlučno odbio tvrdnje o mitu, odnosno nezakonitim provizijama dobivenima od Finaca, ali je potvrdio da su ga Amerikanci pokušavali kontaktirati.

"Osobno nikad nisam kontaktirao s 'Patrijom' i Finci na mene nisu pokušavali utjecati. Amerikanci su me s druge strane više puta pozivali na sastanak i raspravu o tome, ali sam odbio, rekavši da je stvar u rukama Ministarstva obrane. Bivši američki izaslanik kod nas istodobno je i predstavnik General Dynamicsa", rekao je Janša prema internetskom izdanju finskog lista.

I u svom nastupu u parlamentu u utorak Janša je ponovio da je u finskoj emisiji nastupio direktor Sistemske tehnike Milan Švajgelj riječima kako je uvjeren da je odluku o izboru nabavljača oklopnih vozila donio Janša, a ne ministar obrane, što premijer niječe.

Uz to, Janša je i pred zastupnicima izjavio da o poslu s "Patrijom" nikad nije govorio ni s finskim političarima, osim u jednoj prilici kada je jedan visoki gost iz Finske pohvalio odluku da se oklopna vozila nabave od europskog proizvođača, a ne od Amerikanaca koji "vode kampanju" protiv takve odluke.

Sumnju o umiješanosti Amerikanaca spominje u svom novom broju i slovenski list "Nedeljski dnevnik" za koji je Janša rekao da je u ime njegovih političkih protivnika još krajem kolovoza u jednom članku najavio "veliki predizborni prasak" iz Finske, dakle još prije nego što je finska televizija YLE izašla sa svojim optužbama na njegov račun.

"Cijeli je posao s 'Patrijom' izveden amaterski, kao da se kupuje krumpir na veliko, a radi se o velikim strateškim interesima jakih međunarodnih igrača", rekao je, na pitanje što misli o teoriji da su u aferu umiješani Amerikanci, Mitja Klavora, nekadašnji direktor slovenske kriminalističke policije.

Stručni pristup poslu nabave oklopnih vozila trebao je biti takav da se izvede sigurnosna i protuobavještajna provjera svih ljudi koji sudjeluju u tom poslu, a u tom slučaju ne bi došlo do "blamaže", rekao je Klavora za novi broj "Nedeljskog dnevnika" koji piše o aferi. (HINA)

10.09.2008. 20:20:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh