« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 26 dana
SAVJETI

Što vam može podići razinu dopamina?

Kad želite biti sretni i zadovoljni, trebate imati dovoljno dopamina u sebi... pa pojedite nešto ;)

Evo, recimo, ovo je dobar zalogaj ;)
Evo, recimo, ovo je dobar zalogaj ;) (Arhiva)
Više o

sreća

,

zadovoljstvo

,

dopamin

Dopamin pojačava osjećaj blagostanja i zadovoljstva. Iako je većina nas čula da tjelovježba ili razne druge aktivnosti mogu izazvati val dopamina, određene namirnice također mogu izazvati isti učinak. Lifestyle coach Nayma Hasan Diana navela je nekoliko primjera.

Avokado - avokado je izvor zdravih masnoća, djeluje protuupalno i pomaže u kontroli razine šećera u krvi. Također sadrži značajne količine folata, ili vitamina B9 koji pomaže mozgu da proizvede dopamin.

Orašasti plodovi i sjemenke - kao izvor zdravih masnoća i drugih nutrijenata, orašasti plodovi i sjemenke više su od ukusnih dodataka obrocima. Sve vrste jestivih sjemenki poput lana, bundeve i chia sjemenki odličan su izbor. Imaju izvrstan okus i hranjivu vrijednost, a bogate su tirozinom - aminokiselinom koja gradi dopamin. 

Riba i jaja - namirnice bogate proteinima poput ribe i jaja izvrsne su za povećanje dopamina. Diana savjetuje da svojoj prehrani dodamo hranu bogatu proteinima. "Pomaže nam izgraditi mišiće i pomaže kod boljeg oporavka. Veći unos proteina povezan je s boljim raspoloženjem", rekla je za The Daily Star. Riba je dodatno bogata omega-3 masnim kiselinama koje igraju veliku ulogu u funkciji dopaminskih receptora.

Tamna čokolada - ova ukusna poslastica poznata je po tome što je bogata antioksidansima. Tamna čokolada prilično je moćna zbog svojeg sadržaja feniletilamina, spoja koji može poboljšati raspoloženje i time povećati razinu dopamina u mozgu. "Može biti dobar međuobrok prije treninga jer diže razinu energije", tvrdi Diana.

Ukratko, određene namirnice mogu potaknuti oslobađanje dopamina, poznatog kao hormon sreće. Hrana bogata proteinima, avokado, tamna čokolada te orašasti plodovi i sjemenke sadrže sastojke koji podržavaju proizvodnju dopamina u mozgu. Ove namirnice doprinose i mentalnom i fizičkom zdravlju.

Pa onda, gricnite štogod ;)

03.01.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh