« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
OPREZ!

Što učiniti ako vas ugrize zmija

U Hrvatskoj postoje samo tri zmije otrovnice. To su poskok, riđovka i planinski žutokrug

Poskok je najotrovnija zmija u Hrvatskoj
Više o

poskok

,

ugriz zmija

,

protuotrov

Nakon tragične vijesti o osobi iz zaleđa Neuma koju je dok je u vrtu brao rajčice ugrizao poskok te je iako je primila serum preminula 12 sati nakon ugriza, evo nekoliko informacija što učiniti ukoliko naiđete na zmiju u prirodi.

Kao prvo, ugriz treba spriječiti te za vrijeme boravka u prirodi treba nositi duge hlače i dužu obuću kako bi se noge zaštitile od ugriza. Treba paziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti. Ako naiđete na zmiju, najbolje ju je zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje o tlo plaši, kaže se u upozorenju.

U slučaju otrovna zmijskog ugriza zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti kako bi se odnijela liječniku, jer bi mogla ponovno koga ugristi. Liječnici vrlo dobro prepoznaju ugriz otrovnice, a točno odrediti vrstu nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ugrizeni ekstremitet čvrstim predmetom i zavojem, a ugrizenog što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice - poskok, riđovka i planinski žutokrug. Preostalih 12 vrsta nije otrovno i opasno. Sve vrste su zaštićene zakonom o zaštiti prirode pa ih se ne smije namjerno ozljeđivati i ubijati. Zabranjeno ih je i uznemirivati, hvatati i zatočiti.

29.07.2015. 11:35:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh