« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
ZIMA

Što trebate raditi zimi?

Ovo može biti jedna od najjeftinijih i najučinkovitijih mjera za suzbijanje širenja pandemije, no malo je nezgodna kad je baš hladno...

Proluftajte malo... zapravo, malo više ;)
Proluftajte malo... zapravo, malo više ;) (Arhiva)
Više o

zima

,

čisti zrak

,

provjetren ured

Stiže zima, dani su kraći i hladniji, a dok se milijarde troše u istraživanje cjepiva za covid-19, stručnjaci kažu da ima nešto što bi vam moglo pomoći u tomu da izbjegnete virus, a ne stoji ništa - otvorite prozor.

Sve je više dokaza koji upućuju na to da zrak koji kruži zatvorenim prostorom pridonosi širenju čestica koje uzrokuju infekciju. 

Taj fini oblak sitnih čestica, poznat kao aerosol, u zraku može ostati i više sati, a u tom vam slučaju može pomoći jednostavno posezanje za prozorskom kvakom. 

Epidemiolog Antoine Flahault usporedio je to s pušenjem.

"Što ćete učiniti kad je soba zadimljena? Otvoriti prozor da dim 'izađe' iz prostorije", rekao je. "Isto je s tim nevidljivim viralnim oblacima".

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je u svoje preporuke o borbi protiv širenja koronavirusa uvrstio i dio o zatvorenim prostorima.

"Izbjegavajte zatvorene prostore i osigurajte njihovu ispravnu ventilaciju uvođenjem što je više moguće svježeg zraka", piše na njihovim internetskim stranicama. 

Premda se koronavirus dominantno prenosi kapljičnim putem, CDC je aerosol službeno uključio među načine prijenosa virusa.  

Stručnjaci u mnogim zemljama već mjesecima zagovaraju uvođenje rigoroznijih mjera za suzbijanje prijetnje aerosola, koji u početku pandemije jedva da su bili spominjani u javnozdravstvenim smjernicama.

Njemačka je jedna od zemalja koja stanovništvu i službeno preporučuje da otvaraju prozore i prozračuju prostorije.

18.10.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh