« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Što se radi kad osjećate da ćete se razboljeti?

San potencijalno povećava učinkovitost T-stanica što je posebno važno zbog visoke učestalosti poremećaja spavanja i drugih stanja koja su obilježena poremećajima spavanja

Kad se ovako osjećate - lezite u krevet... odmah :)
Kad se ovako osjećate - lezite u krevet... odmah :) (FreeDigitalPhotos)
Više o

bolest

,

preventiva

Znate onaj osjećaj kad vas počne sve lagano boljeti, pa i glava, a prolaze vas valovi hladnoće i drhtavice? Jasno vam je da ćete se razboljeti, no što ćete napraviti? Progutati šaku pilula, iscijediti hrpu limuna?

Pogrešno, tvrde stručnjaci, jer ako želite da se vaš imunološki sustav počne boriti protiv bakterija ili virusa, prvo što biste trebali napraviti je otići prema krevetu.

U novoj studiji koja je objavljena u časopisu The Journal of Experimental Medicine, istraživači su pratili deset ljudi dok su manje ili više spavali te su imali uzorke krv i mjerili T-stanice imunološkog sustava.

Znanstvenici su otkrili da spavanje omogućuje da T-stanice bolje bore protiv infekcija.

"Naši rezultati pokazuju da san potencijalno povećava učinkovitost T-stanica što je posebno važno zbog visoke učestalosti poremećaja spavanja i drugih stanja koja su obilježena poremećajima spavanja kao što su depresija, kronični stres, starenje i rad u smjenama", objasnila je dr. sc. Luciana Bsedovsky s njemačkog Sveučilišta u Tubingenu.

U trenutku kada se počnete osjećati loše, možete reći svom šefu ili supružniku da odmah morate otići u krevet, i to je ono što će biti ključno za brz oporavak.

26.02.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh