« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
AJOJ

Što nam sve radi digitalna ovisnost

Ponašanje ovisnosti o upotrebi smartphonea počinje stvarati neurološke veze u mozgu na sličan način kao i opioidna ovisnost kod ljudi

Jeste li digitalni ovisnik?
Jeste li digitalni ovisnik? (Arhiva)
Više o

ovisnost

,

smartphone

,

digitalna ovisnost

Pametni telefoni su sastavni dio života većine ljudi, omogućuju nam da u svako doba ostanemo povezani i dostupni. Nedostatak toga je to što su mnogi od nas također ovisni o neprestanim pingovima, zvonjavama, vibracijama i drugim upozorenjima s naših uređaja, ne možemo zanemariti nove e-poruke, tekstove i slike.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu NeuroRegulation, profesor zdravstvenog obrazovanja Erik Peper iz San Francisca i izvanredni profesor zdravstvenog obrazovanja Richard Harveytvrde da je prekomjerna upotreba pametnih telefona jednaka svakoj drugoj vrsti zlouporabe droga.

"Ponašanje ovisnosti o upotrebi smartphonea počinje stvarati neurološke veze u mozgu na sličan način kao i opioidna ovisnost kod ljudi koji su uzimali Oxycontin za ublažavanje boli - postupno", objasnio je Peper.

Izoliranost, usamljenost, depresija i tjeskoba

Osim toga, ovisnost o tehnologijama društvenih medija može negativno utjecati na društvenu povezanost. U studiji u kojoj je sudjelovalo 135 studenata iz San Francisca, Peper i Harvey otkrili su da su studenti koji su najviše koristili svoje telefone imali višu razinu osjećaja izoliranosti, usamljenosti, depresije i tjeskobe.

Više pročitajte na portalu Gentleman.hr

28.04.2018. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh