« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
PROBLEMI?

Što nam rade traume iz djetinjstva?

Osobe koje nose traume iz djetinjstva šest puta češće imaju praznine u pamćenju na događaje iz tog životnog razdoblja od onih koji su imali sretno djetinjstvo

Riješite ih se!
Riješite ih se! (Arhiva)
Više o

traume iz djetinjstva

,

odrasla osoba

Djetinjstva se većina nas, srećom, može sjećati po svim onim malim lijepim stvarima koje su nam se dogodile... no što kada djetinjstvo nije bilo sretno i veselo, već puno trauma koje su se učahurile duboko u našu psihu?

Kad pomislimo na traumu, često razmišljamo o važnim događajima koji se mijenjaju u životu. Mislimo na stravične slučajeve seksualnog nasilja, automobilskih nesreća, prirodnih katastrofa i rata - događaji koji život dijele na "prije" i "poslije". 

Ono o čemu ne mislimo ili razgovaramo, ali nas muči zove se složena trauma. Riječ je o iskustvu iz djetinjstva koje narušava kvalitetu života u odrasloj dobi.

Složenu traumu jako je teško dijagnosticirati, opisati i dati joj ime. Može se pojaviti kao blic sjećanje ili pak osjećaj nepovjerenja i usamljenosti koji se uvlači u međuljudske odnose čak i onda kada se radi o ljudima koji nam žele dobro. 

Kompleksna trauma nije uvijek nešto što se dogodilo osobi, već i nešto što je propušteno, što se trebalo dogoditi, a nije. Primjerice, dijete koje nije dobilo podršku i ljubav, cijeli će život imati problema zbog toga. 

Ovo su načini na koje kompleksna trauma iz djetinjstva na osobu može utjecati u odraslom životu:

Doživljaj prostora i vremena - kako se sjećate prošlosti? Imate li planove za budućnost?  Svi nosimo prtljagu  i strahove, no ljudi koji su u djetinjstvu proživjeli traume doslovce imaju rupe u sjećanju te ne stvaraju planove za budućnost.

Kronične bolesti - trauma može ostaviti traga na tijelu, pridonoseći razvoju kronične bolesti. Studija iz 2014.  koju je proveo Medicinski fakultet Sveučilišta u Virginiji, otkrila je da je trauma iz djetinjstva, osobito ako ima veze sa seksualnim iskorištavanjem, povezana s većom stopom karcinoma dojke, pretilosti i alkoholizma, piše portal Psychology Today. Uočen je i povećan rizik za razvoj bolesti srca, jetara, pluća, autoimunih bolesti i kroničnih glavobolja. 

Seksualnost - odrastanje u sigurnom okolišu i s puno ljubavi koju djeca primaju od bližnjih temelje je za prihvaćanje svog tijela na zdravi način. Izostanak svega toga vodi u nesigurnost te osoba ne može ostvariti dobar odnos prema sebi, ali ni kvalitetne odnose s drugima. Studija provedena na 10.000 odraslih osoba, piše Psychology Today, pokazala je da trauma u djetinjstvu povećava rizik od spolno prenosivih bolesti u odrasloj dobi. Samo kod sedam posto muškaraca koji nisu imali traumatično djetinjstvo zabilježena je spolna bolest, dok se isto događa kod 39 posto muškaraca koji su prošli traumu u najranijoj životnoj dobi. Žene s traumatičnim iskustvima iz djetinjstva češće se upuštaju u rizična seksualna ponašanja.

Studija provedena na više od 500 muškaraca i žena pokazala je da osobe koje nose traume iz djetinjstva šest puta češće imaju praznine u pamćenju na događaje iz tog životnog razdoblja, od onih koji su imali sretno djetinjstvo. 

25.10.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh