« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
BLAGDAN

Što je Tijelovo i zašto ga slavimo?

Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana

Nerijetko se Tijelovo slavi procesijama
Nerijetko se Tijelovo slavi procesijama (Wikipedia)
Više o

blagdan

,

Tijelovo

,

sv. Julijana

,

što je Tijelovo

Tijelovo je kršćanski blagdan kojim se slavi euharistija i misterij pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv. Tijelovo se slavi u četvrtak poslije Presvetog Trojstva, dakle, deveti četvrtak nakon Uskrsa, što ove godine pada 4. lipnja. 

Svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću.

Kako je nastalo Tijelovo? Zanimljivo, zapravo - augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na molbu sv. Julijane, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. 

Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu, ali brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

>> Radno vrijeme trgovina i shopping centara na Tijelovo 4. lipnja >>

04.06.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh