« Zagreb
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
ARHIVALIJA MJESECA

Što je sve Bela IV poklanjao Zagrepčanima

Najstarija isprava u Državnom arhivu u Zagrebu datira iz 1258. godine, a radi se dokumentu kojim kralj Bela IV. daruje zemljište građanima Gradeca

Arhivalija mjeseca na prozoru Državnog arhiva
Arhivalija mjeseca na prozoru Državnog arhiva (Državni arhiv)
Više o

arhivalija mjeseca

,

Državni arhiv u Zagrebu

,

Bela IV

Državni arhiv u Zagrebu osnovan je 1907. godine kao zagrebački gradski arhiv. Danas je Državni arhiv u Zagrebu javna ustanova od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku koja pohranjuje i čuva arhivsko gradivo nastalo djelovanjem upravnih i javnih službi, pravosuđa, prosvjetnih, kulturnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova, gospodarskih subjekata, bankarskih i novčarskih zavoda, stranaka, društava, zaklada i udruga te obiteljske i osobne fondove i razne zbirke u razdoblju od XIII. do XXI. stoljeća.

U Arhivu je pohranjeno arhivsko gradivo u ukupnoj količini od 12 000 dužnih metara koje je raspoređeno u 1269 arhivskih fondova i zbirki. Teritorijalna nadležnost Arhiva obuhvaća Grad Zagreb, najveći dio Zagrebačke županije te dio Krapinsko-zagorske županije. Više podataka o Arhivu dostupno je na http://daz.hr/ i Facebook stranici Državnog arhiva.

Državni arhiv u Zagrebu kulturna dobra (arhivsko gradivo) koje čuva približava široj javnosti i mjesečnom objavom "Arhivalije mjeseca" (posebno značajnih, vrijednih ili zanimljivih dokumenata) na svojoj web stranici.

Predstavljamo arhivaliju mjeseca:

Darovnica Bele IV.

05.07.1258., bez mjesta.

Izvornik, pergament, 47 X 28,5 cm.
Viseći pečat na zlatno-crvenoj svilenoj vrpci otpao, latinski jezik

Kralj Bela IV. dodjeljuje zemljište Svibje sa šumama građanima Zagrebačkog Gradeca i određuje da se banu plaća godišnje 200 pensa.

Ova isprava iz 1258. godine najstarija je isprava koja se čuva u Državnom arhivu u Zagrebu

Piše: Odabrala: Marta Kvakan, arhivska tehničarka
09.09.2015. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh