« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
DEFINICIJE?

Što je rat, a što oružani sukob?

Bilo da je riječ o Siriji, Ukrajini ili Gazi, vrlo brzo se počinje koristiti pojam rata. No, u kojem trenutku sukob postaje doista rat a što "tek" oružani sukob

Kad počinje rat?
Kad počinje rat? (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

pojas Gaze

,

Sirija

,

rat

,

oružani sukob

Hamburška radna grupa Istraživanje uzroka rata (AKUF), rat definira kao masovni sukob pun nasilja i kojeg moraju obilježavati tri karakteristike: najmanje jedna od zaraćenih strana mora imati regularnu vojsku i vladu, strane u sukobu moraju barem djelimično biti centralno organizirane a borbe moraju imati određeni kontinuitet.

"Correlates of War" je projekt američkog Sveučilišta Michingen, navodi kako „ broj poginulih vojnika mora godišnje iznositi više od tisuću". Švedsko Sveučilište Upsala pak u svoju definiciju uključuje civile kao direktne žrtve tjelesnog nasilja. No, često je jako teško doći do preciznih podataka o broju žrtava. A i u Gazi i u Ukrajini je primjerice, ovaj parametar prekoračen. U Siriji pak već odavno. Tako da prema znanstvenim definicijama se zapravo već za ove tri zemlje može reći da se nalaze u ratu. No, pravna definciija je drugačija.

Ima li razlike između pojma "rata" i "oružanog sukoba"?

Sukob - ako se gleda sa strane međunarodnog prava, prerasta u rat tek onda kada jedna od sukobljenih strana drugoj objavi rat. No, do toga u praksi dolazi jako rijetko. Tako da je u praksi međunarodnog prava termin rata skoro u potpunosti zamijenjen terminom oružanog sukoba. Prema tome bi se i Ženevska i Haška konvencija trebale primijeniti bez službene objave rata. A to zaraćenim stranama ograničava način na koji mogu voditi rat i te služi zaštitit onih koji nisu ili nisu više sudionici u neprijateljstvima, kao primjerice, civili ili zarobljeni vojnici.

Je li se rat promijenio?

Klasičnih ratova između država bilo je prije svega u prethodnom stoljeću. U međuvremenu se u mnogome označavaju kao "povjesno prevaziđeni modeli". Ali, time rat nije nestao. Danas dominiraju sukobi vladinih snaga jedne države i pobunjenika koji se bore protiv nje. Ovi sukobi se događaju kako unutar granica jedne zemlje tako i preko njih. Također, ima sukoba koji se vode između nedržavnih sudionika neovisno od postojećih granica.

Koliko oružanih sukoba ima danas?

Prema podacima međunarodnog Instituta za strateške studije u svijetu danas postoji 41 oružani sukob. U njih se ubrajaju i sukobi u Ukrajini, Gazi, Palestini i Siriji ali i u Libiji, Srednjeafričkoj Republici ili Afganistanu.

Piše: Sven Pöhl/Svetozar Savić/DW
11.08.2014. 10:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh