« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
MIROVINSKA REFORMA

Što dulje radite to ćete manje imati

Hrvatski sabor završio je raspravu o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

U Saboru je bilo burno
U Saboru je bilo burno (CROPIX)
Više o

Sabor

,

rasprava

,

Ana Benačić

SDP-ovi su zastupnici redom upozoravali da im nije jasan motiv podnošenja predloženih izmjena budući da je, ističu, vlada danas poslala poruku da će odustati od ponuđenih rješenja. Neobjašnjivo je o čemu danas raspravljamo kad je poslana poruka da će vlada odustati od svih rješenja koje su ovdje ponuđena, kazala je Željka Antunović (SDP) u pojedinačnoj raspravi. 

Njezin stranački kolega Davorko Vidović drži da "doista može ispasti da se u Saboru razgovara o nečemu što je 'navlakuša' i što nema nikakve veze s onim što će se stvarno napraviti". "Predlagati rješenja od kojih se onda odustaje govori o potpunoj konfuziji i kaosu u glavama predlagatelja", ocijenio je i dodao da vlada to godinama radi. "To je filozofija ove vlade, a tako se ne može voditi ova država", kazao je.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) drži da je za sadašnju vlast zaštita radnika "gnjavaža". "HDZ je zaštitnik kapitala, njemu je kapital zlatno tele kojem se klanja", ocijenila je. Nenad Stazić (SDP) smatra da izmjene neće izazvati pozitivne učinke na financijski sustav već će ga destabilizirati. "Još nisu ni usvojene, a već se destabilizira sustav jer imate gužvu na šalterima HZMO gdje ljudi hrpimice bježe u prijevremenu mirovinu", kazao je i naveo podatak da je do sada zahtjeva 80 posto više no prošle godine. "Treba zakonodavne vještine i spretnosti da se postigne takav efekt", prokomentirao je Stazić.

Smatra i da u Hrvatskoj nema ni jedne žene koja može biti zadovoljna ponuđenim vladinim rješenjem jer, kako je rekao, moraju raditi pet godina duže. "A obrazloženje je da se time brine o ravnopravnosti spolova. Sad će žene biti puno sretnije jer će osjećati da su puno manje diskriminirane no kad su morale raditi pet godina manje. Svaka čast", kazao je.

Goran Beus Richembergh (HNS-HSU) ocijenio je da poruka koja se danas šalje mladima - što dulje radite to ćete manje imati. A ključno je, naglašava, definirati ekonomski model u kojem će časno biti raditi i isplatiti se raditi. A ova neodlučna vlada je to nesposobna i što prije budu izbori to će biti bolje, ocijenio je.

HDZ-ovi zastupnici naglašavali su da je upravo SDP u svom mandatu na vlasti pokazao da apsolutno ne poštuje radnička prava. "Ne radi se o konfuziji predlagatelja nego o odgovornosti da se konsolidira mirovinski sustav. Ali, meni se čini kolega Vidović da se kod vas radi o konfuziji", odgovorio je tako Stjepan Milinković navodeći da je upravo SDP smanjio plaće medicinskim sestrama i smanjio rodiljne naknade.

Boris Kunst naglasio je kako je cilj izmjena da osiguranici ostanu što dulje u radnom odnosu, da plaćaju doprinose i na taj način smanjuju trošak mirovina. "A to će imati imati pozitivan učinak na ukupno gospodarstvo", rekao je.

Davor Huška dobrim drži što je prijedlog izmjena upućen u redovitu saborsku proceduru jer svi, i socijalni partneri i saborski zastupnici, dobivaju na vremenu. "Dobijamo svi skupa na vremenu da kroz dvije rasprave ponudimo neke nove prijedloge i rješenja koja vjerujem da će vlada i ministarstvo gospodarstva zasigurno i prihvatiti", rekao je. Rasprava o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju trajala je pet sati. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 22:23:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh