« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
VEŽITE SE (PRO)PADAMO

Stjuardese Croatia Airlinesa: Bilo kuda korupcija svuda

Sindikat kabinskog osoblja tvrdi da Croatia Airlines zbog štrajka ne gubi milijun dolara dnevno

Štrajk Croatia Airlines
Štrajk Croatia Airlines (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Croatia Airlines

,

etilbenzen

,

DJ Labosh

,

Soundwave

Ispred upravne zgrade Croatia Airlinesa u Buzinu okupilo se oko 130 članova Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) koji je jutros u 6 sati započeo četverodnevni štrajk zbog kojeg je danas otkazana trećina letova hrvatskog avioprijevoznika.

Dopredsjednik SKOZ-a Hrvoje Humek istaknuo je da u štrajku sudjeluju svi osim 20 posto stjuardesa i stjuarda Croatia Airlinesa koji imaju zakonsku obvezu raditi i tijekom štrajka. Najavio je da će predstavnici sindikata pred Županijskim sudom u Zagrebu čekati sudsku odluku u vezi zahtjeva Uprave za zabranom štrajka. Rasprava bi trebala početi u 12 sati.

>>Štrajk u Croatia Airlinesu - vežite se (pro)padamo - galerija

Podršku stjuardesama došli su pružiti piloti Croatia Airlinesa, a predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Andre Šarinić najavio je da će piloti, ako se ispune zakonski uvjeti, kroz 48 sati stupiti u štrajk solidarnosti s kabinskim osobljem.

Potpora pilotaŽelimo poduprijeti stjuardese s kojima zajedno radimo i blisko surađujemo s njihovim sindikatom, kazao je Šarinić dodavši kako njegov sindikat ima dodatni problem jer Uprava ne želi pregovarati izravno s pilotima, već traži formiranje zajedničkog pregovaračkog odbora svih pet sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu.

Prisiljeni na štrajk

Predstavnici SKOZ-a tvrde da su bili prisiljeni organizirati štrajk od 9. do 13. srpnja jer s Upravom Croatia Airlinesa bezuspješno pregovaraju o uvjetima potpisivanja kolektivnog ugovora od kraja prošle godine.

Glavni su zahtjevi vezani uz poštivanje njihovih nematerijalnih, zakonom propisanih, prava. Za ispunjavanje tih prava Croatia Airlines bi trebala zaposliti 20 novih stjuardesa ili restrukturirati kompaniju tako da višak administrativnog osoblja uposli u tom sektoru, no uprava tvrtke to čvrsto odbija, ističe SKOZ.

Svoj odnos prema radnicima pokazala je i angažiranjem stjuardesa ČSA, BH, Dubrovnik i Adria Airlinesa tijekom štrajka. Time poručuju da će radije platiti tuđe nego vlastite radnike, ističu prosvjednici.

SKOZ ponovno demantira i podatke Uprave da će kompanija zbog štrajka imati gubitak od milijun dolara dnevno jer da tvrtka toliko zarađuje ne bi bila u milijunskim gubicima.

>>Croatia Airlines: Kabinsko osoblje jutros započelo štrajk

Budući da je predsjednik Uprave Ivan Mišetić štrajk proglasio nelegalnim i time prejudicirao sudsku presudu, te radnicima koji prosvjeduju prijetio otkazom, SKOZ smatra da postoji osnova za podizanje kaznene prijave protiv njega, dodao je Humek.

Putnike koji će zbog štrajka otežano putovati sindikat moli za razumijevanje jer se štrajkom bore i za njihovu veću sigurnost te bolju uslugu tijekom leta.(hina/metro-portal)

09.07.2010. 11:38:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh