« Sport
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ZOI

Stjegonoša Jakov Fak otputovao u Vancouver

Fak će u Vancouveru po prvi puta nastupiti na Olimpijskim igrama, a za stjegonošu je izabran odlukom Vijeća HOO-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/Cropix)
Više o

HOO

,

Jakov Fak

,

ZOI Vancouver

,

stjegonoša

Naš najbolji biatlonac Jakov Fak prvi je od naših olimpijaca otputovao u Vancouver u kojem će se, od 12. do 28. veljače, održati natjecanja na XXI. Zimskim olimpijskim igrama, na kojima će Jakov nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Igara.

Odluku o tome donijelo je danas Vijeće HOO-a, koje je odlučilo da Faku pripadne čast da nakon Tomislava Čižmešije, Vedrana Pavleka i tri puta Janice Kostelić bude četvrti hrvatski olimpijac koji će nositi hrvatsku zastavu na otvaranju ZOI.

Bit će to ujedno i prvi nastup Faka na ZOI, a na olimpijsko borilište prvi put će izići u nedjelju, 14. veljače, kada će u Whistler Olympic Parku najbolji biatlonci svijeta nastupiti u disciplini sprint na 10 kilometara.

Jakov Fak rodio se 1. kolovoza 1987. godine u Rijeci. Športsku karijeru započeo je kao skijaš-trkač, da bi se prije nekoliko godina u potpunosti opredijelio za biatlon. Ostvarivao je sjajne rezultate u juniorskoj konkurenciji.

Prvu medalju na svjetskim prvenstvima Jakov Fak osvojio je u dohvatnoj utrci na 12,5 km na juniorskom SP-u u ljetnom biatlonu održanom u rujnu 2008. godine u francuskom Haute Marienneu. Bila je to prva svjetska medalja za hrvatski biatlon koji je odvajajući se organizacijski od Hrvatskog skijaškog saveza 2006. godine formirao samostalan Hrvatski biatlonski savez. Jakov Fak pokazao je svoj izniman talent osvajanjem 10. mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu u njemačkom Rupholdingu 2008. godine.

Najdraži trenutak u dosadašnjoj športskoj karijeri Jakovu je osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pyoeng Changu (Koreja) u veljači 2009. godine, kada postaje prvi hrvatski športaš sa svjetskom medaljom u nordijskim disciplinama.

Jakov je završio opću gimnaziju, a aktivno se služi engleskim i pasivno njemačkim jezikom. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 15:22:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh