« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Stiže novac EBRD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

EBRD

,

novac

Upravni odbor Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) usvojio je plan poslovanja i proračun za 2009., kojim se omogućava povećanje godišnjeg obujma poslovanja u idućoj godini za oko 20 posto, na približno 7,0 milijardi eura, stoji u priopćenju EBRD-a.

Kako se dalje navodi u priopćenju, polovina od 1,0 milijarde eura dodatne potrošnje bit će usmjerena u područje središnje i istočne Europe.

Rast ulaganja sastavni je dio EBRD-ovog odgovora na negativne posljedice globalne financijske krize u zemljama u kojima ta banka posluje, čiji je cilj ponajprije pomoći bankovnom sektoru zemalja u kojima ona ulaže te osigurati nastavak tijekova financiranja, ponajprije malog i srednjeg poduzetništva. Predviđeno je i proširenje potpore na širi korporativni sektor.

"Iduća godina bit će iznimno teška za mnoge kompanije u našoj regiji, ali neovisno o tome što će se događati, EBRD je otvorena za poslovanje. Imamo dovoljno kapitala, jednoglasnu podršku naših vlasnika i namjeravamo ulagati više nego ikad dosad", kazao je bančin predsjednik Thomas Mirow.

Navedeni paket također obuhvaća proširenje EBRD-ovog programa olakšavanja trgovine, koji ima glavnu ulogu u održanju trgovinskih tokova u regiji u vremenima kada je pristup kreditima iznimno otežan.

Paket nije ograničen na određene sektore gospodarstva već je primjenjiv na sve sektore i sve zemlje u kojima je EBRD prisutan, sukladno potrebama, hitnosti situacije i bančinim mogućnostima, navodi se dalje u priopćenju.

Planirano povećanje ulaganja u idućoj godini EBRD namjerava u potpunosti financirati iz bančinih rezervi, pri čemu ne predviđa i ne smatra potrebnim ni povećanje kapitala niti ikakav oblik dodatnog doprinosa dioničara, stoji u priopćenju. (hina/metro-portal)

11.12.2008. 14:57:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh