« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina
NAPOKON

Stiglo nam je proljeće!

Sinoć u 23.45 stiglo je proljeće, i tako ponovno iznevjerilo ravnodnevnicu jer su kalendari puni grešaka, no astronomi ih ne žele mijenjati kako ne bi zbunjivali ljude

Proljeće je i službeno tu
Proljeće je i službeno tu (Shutterstock)
Više o

proljeće

,

ravnodnevnica

,

prvi dan proljeća

Sinoć u 23 sata i 45 minuta stiglo je proljeće! Astronomi pomno računaju ravnodnevice i one se gotovo cijelo stoljeće neće poklapati s kalendarom. Promjena bi, kažu, zbunila čovječanstvo, pa će ostati kalendari s greškom.

Usprkos službenom nadnevku početka proljeća, 21. ožujka, koji je upisan u naše kalendare pa i u školske udžbenike i pamćenje generacija učenika, ovo godišnje doba već godinama u stvarnosti počinje dan ranije, 20. ožujka

Početak proljeća, kao i početak jeseni, poklapaju se s ravnodnevicom ili ekvinocijem, pojavom u astronomiji kada Zemljina os nije nagnuta ni od ni prema Suncu, a središte Sunca nalazi se u ravnini Zemljinog ekvatora.

Sunce na svom prividnom gibanju po ekliptici prolazi kroz proljetnu točku u trenutku proljetne ravnodnevice i jesensku točku u trenutku jesenske ravnodnevice. Od 2008. do 2101. godine, proljetna ravnodnevica pada 19. ili češće 20. ožujka.

Počeci godišnjih doba se, po principu ciklusa malih promjena, ponavljaju svakih 400 godina. Dogodi se da proljeće može pasti 21. ožujka, ponekad 20. ožujka, a nekad, ali rijetko, čak i 19. ožujka. To će se, na primjer, po našim proračunima dogoditi 2096. godine, kada će proljeće početi čak dva dana prije kalendarskog.

21.03.2015. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh