« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
berlinska kontroverza

Stigli nalazi: Semenya je hermafrodit

Nakon obavljenih pretraga postavlja se pitanje hoće li biti oduzimanja odličja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Caster Semenya

,

Semenya kći Afrike

,

oduzimanje odličja

,

oduzimanje medalje

,

hermafrodit

,

Caster Semenya hermafrodit

,

caster Semenya dvospolac

,

spol Semenya

Obavljene su pretrage vezane za problem definiranja spola afričke atletičarke Caster Semenye. Rezultati nalaza pokazuju da je ona ustvari hermafrodit, odnosno dvospolac.

Na Svjetskom prvenstvu Berlinu, Semenya je osvojila zlatnu medalju u utrci na 800 metara. No tad počinju kontroverze oko njenog izgleda i spola.

Još u srpnju, kada je pobijedila na juniorskom prvenstvu Afrike, ova mlada atletičarka počela je izazivati sumnje o svojem seksualnom identitetu.

Tadašnji nalazi pokazali su da je njena količina testosterona tri puta veća od količine normalne za žene. Pretpostavlja se id a ima uvučene testise.

Bio je to početak njenih muka koje su kulminirale 19. kolovoza kada je međunarodna atletska federacija (IAAF) samo nekiloko sati prije početka finalne utrke na 800 metara objavila da osniva skupinu koja bi trebala utvrditi kojeg je spola Semenya.

Radnu skupinu sačinjavali su njemački stručnjaci. Ova odluka izazvala je salve reakcija u Južnoafričkoj Republici, a čak se oglasio i njen predsjednik Jacob Zuma osudivši torturu i poniženje koje je Semenya morala proći na SP u Berlinu.

Sad još samo ostaje vidjeti hoće li biti oduzimanja medalja, a upitan je i nastavak karijere ove 18-godišnje senzacije.

11.09.2009. 09:29:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh