« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
CURIOSITY

Stigla prva panorama Marsa

Panorama ima raspon od 360 stupnjeva, a boje na njoj su vijerne, ali malo posvijetljenje radi mračnih uvjeta na Marsu

Panorama je sastavljena od 130 sličica niske rezolucije
Panorama je sastavljena od 130 sličica niske rezolucije (NASA)
Više o

svemir

,

Mars

,

NASA

,

Curiosity

,

panorama

Jučer je Curiosity, NASAin rover na Marsu, poslao prvu panoramu u boji.

Fotografija je kompozicija stotinjak manjih fotografija slikanim širokokutnom kamerom niske rezolucije. U sredini se vidi Mount Sharp koji se nalazi u centru kratera Gale u koji je rover sletio. Dio misije Curiosityja je i istražiti stijene te planine.

Mike Malin, glavni istraživač zadužen za roverove kamere, rekao je kako je ovo loša panorama s obzirom na one koje slijede. Svaka sličica ima samo 144 puta 144 piksela, a panorama je sastavljena od 130 sličica. Kad rover pošalje prave slike za panoramu podaci će biti 64 puta veći, a rezolucija osam puta bolja. Za sastaviti mozaik znanstvenicima je trebalo sat i šest minuta.

Panorama ima raspon od 360 stupnjeva, a boje na njoj su vijerne, ali malo posvijetljenje radi mračnih uvjeta na Marsu. Uz tu panoramu Curiosity je napravio i autoportret sa svojom navigacijskom kamerom.

Curiosity već ima slike za veću panoramu u svojoj memoriji, ali pošto je svaka slika velika 2 MB trebat će vremena da dođe na Zemlju.

Curiosity može raditi i 3D slike (već je jednu i poslao) ako kombinira svoje dvije kamere (34mm i 100mm) koje su važne i za manevriranje samog rovera i određivanje njegove buduće putanje.

Prvi zadatak rovera će biti otkriti ima li mikroba u podnožju planine visoke 5.5 km jer znanstvenici su tamo pronašli dosta sedimenta koji se formira samo uz nazočnost vode. Pokušat će dobiti uvid u prošlost Marsa i da li je on ikad podržavao život.

Za više informacija možete pogledati i video:

10.08.2012. 21:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh