« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
SUZE SV. LOVRE

Kiša meteora dvije noći za redom

Perzeidi, ili kako ih naš narod zove suze sv. Lovre, stižu nam dvije noći za redom, pa možete zahvaliti diskretnom Mjesecu na veličanstvenom prizoru

Noćas dignite pogled u nebo i zaželite brdo lijepih želja
Noćas dignite pogled u nebo i zaželite brdo lijepih želja (Screenshot YouTube)
Više o

Perzeidi

,

meteorska kiša

,

suze sv. Lovre

Perzeidi ili suze sv. Lovre redovna su kiša meteora koje se ove godine vide od 17. srpnja do 24. kolovoza, no najintenzivniji dani (ili noći) su upravo pred nama. 

Kako nastaju PerzeidI? Komet 109P/Swift-Tutle sputanjom oko Sunca u trajanju od 30 godina svaki se put toliko približi da ga Sunce jednostavno komada.

Ostaci raspada dijelova meteora na kraju završe na putu Zemlje, koja pri prolasku kroz taj oblak, komadići izgaraju u gornjim dijelovima atmosfere, dajući sjajan pogled na noćno nebo. 

Meteorska kiša bit će najbolje vidljiva u našim krajevima sljedeće dvije noći, 11. na 12. i 12. na 13. kolovoza, pa nemojte propustiti show na nebu, jer Mjesec je malen, a nebo čisto.

Perzeidi su redovna kiša meteora koja se ove godine može vidjeti od 17. srpnja do 24. kolovoza, a najuočljivija je sredinom kolovoza. Ime su dobili jer se čini da dolaze iz zviježđa Perzeja. U našim su krajevima poznati i kao 'suze svetoga Lovre' jer vrhunac dostižu oko Lovrečeva 10. kolovoza. 

Potok nastaje raspadanjem kometa 109P/Swift-Tuttle za njegova prolaska blizu Sunca. Kada Zemlja uđe u oblak komadića stijena i prašine koji ga slijede po njegovoj eliptičnoj orbiti, oni, pri brzini od oko 200 tisuća kilometara na sat, izgaraju u gornjim slojevima atmosfere. Komet Swift-Tuttle otkriven je 1862. godine, a zadnji je put uočen 1992. Za putovanje oko Sunca treba mu oko 130 godina.

U odgovarajućim uvjetima bez svjetlosnog zagađenja - negdje u prirodi ili na selu na vrhuncu kiše svakoga sata može se vidjeti i do 100-tinjak zvijezda padalica, dok ih je u gradovima vidljivo desetak na sat.

Ove godine vrijeme će posvuda biti uglavnom lijepo i vedro, a Mjesec će biti mlad tako da neće ometati vatromet. Predstavu će svojim sjajem dodatno uljepšati Venera i Jupiter koji će se poravnati s mladim Mjesecom

11.08.2012. 16:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh