« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
PO(D)BAČAJ GRAĐANSTVA

'Stezači remena' doprli do Kamenitih vrata

Prosvjed grupe nezadovoljnih građana koji je organizirala građanska inicijativa Stegnite vi svoj remen bando lopovska nije se probio do Markovog trga.

(Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

prosvjed

,

Stegnite vi remen bando lopovska

,

zagreb-info

,

Bando lopovska Markov trg

,

Kamenita vrata

Vlada se po svemu sudeći još jedan put neće očitovati o prosvjedu koji je danas u podne na Markovom trgu zakazala građanska inicijativa 'remenostezača'.

Razlog je, uz već poznate manire Vlade koja se na građane ne osvrće baš često, podbačaj u broju okupljenih koji do Markovog trga nisu niti uspjeli doći pa su 'mini-prosvjed' održali ispred Kamenitih vrata, toliko blizu, a opet toliko daleko od demokracijom zabranjene lokacije.

Jesu li građani ostali u izbornom mentalnom sklopu pa im nije do politike, što bi prema postotku izlaska na birališta bio najlogičniji razlog, ili se radi o općoj, politički neopredjeljenoj apatiji, nije nam poznato, ali jedno je sigurno - uz prosvjede ovakvog 'kalibra' Markov trg i 'ustoličenje' s njegove obje strane je potpuno sigurno i bez ikakvih briga od demokratskih procesa i prava može nastaviti provoditi svoj demokratski posao.

No, unatoč sedmorici policajaca koji su sprječavali ulaz na Markov trg, bez obzira što su željeli ući jedan po jedan, a ne u grupi, predstavnica inicijative uspjela je ući u Vladu i urudžbirati plaketu za predsjednika Vlade Ivu Sanadera s tekstom:

Građani Republike Hrvatske vam vraćaju ono što ste im dali

i slikom fige. Službenici u Vladi prihvatili su plaketu, a hoće li stići do Sanadera, teško je reći. No, s druge strane Markova trga, u Saboru, nisu bili tako blagonakloni i odbili su prihvatiti plaketu adresiranu na Luku Bebića s obrazloženjem da to ne žele primiti. Iako su dužni prihvatiti bilo koji komad papira adresiran na osobu, pozvali su dvojicu policajaca u civilu koji su pristojno ispratili predstavnicu inicijative.

Nakon toga je Josip Dell'Olio pokušao podnijeti kaznenu prijavu protiv službenika Sabora koji je odbio urudžbirati i primiti plaketu, no ni nakon duljeg natezanja policijski službenici u Dubrovniku mu nisu omogućili da to i napravi.

Namjera je bila prijaviti službenika zbog dva krivična djela, zlouporabe službenog položaja i sprječavanja izražavanja javnog mišljenja, no to jednostavno nije bilo moguće.

Slijedeći korak, kako najavljuje Dell'Olio je urudžbiranje jedne banane dnevno na ime predsjednika Sabora tijekom slijedećih 30 dana. Tko zna, ako ne primaju papire, hranu možda hoće .... (metro-portal)

01.06.2009. 13:48:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh