« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
NAJAVE

Stefanie Wuschitz – umjentica na rezidenciji u Radioni

Stefanie Wuschitz je istraživačica u područjima medijskih umjetnosti s posebnim naglaskom na kritičke medijske prakse (feminističko hakiranje, kritičko stvaranje, posthumanističke perspektive)

Stefanie Wuschitz
Stefanie Wuschitz (Stefanie Wuschitz)
Više o

Stefanie Wuschitz

,

Radiona

Stefanie Wuschitz - umjetnica, istraživačica i kritična makerica (iz eng. riječi maker, vezano uz kulturu makerspaceov-a), umjetnica je na rezidenciji u Radioni u sklopu međunarodnog projekta Feral Labs od 18. do 25. siječnja 2021. godine.

Umjetnica će istražiti sljedeće teme tijekom rezidencije: etičko hakiranja u kontekstu ženskih*/trans hakerskih prostora širom svijeta, jačanje i građenje zajednica, tehnologija otvorenog koda i suradničke P2P prakse, koncept autorstva u medijskoj umjetnosti otvorenog koda te nerdizam ili geekizam koji su karakteristični za hakersku scenu.

Također će se pozabaviti komunikacijskim problemima između umjetnika i tehnologa koji su ponekad na različitim stranama spektra, a opet potreban im je zajednički jezik kako bi udruženim snagama stvarali medijsku umjetnost. Stefanie će dokumentirati svoje aktivnosti rezidencije na Radionom Elektro dnevniku: https://radiona.org/diary/

Stefanie Wuschitz je istraživačica u područjima medijskih umjetnosti s posebnim naglaskom na kritičke medijske prakse (feminističko hakiranje, kritičko stvaranje, posthumanističke perspektive).

Diplomirala je 2006. na magistarskom studiju Transmedia Arts. Godine 2008. magistrirala je na Umjetničkoj školi TISCH na Sveučilištu New York. 2009. osnovala je feministički hackerspace i umjetnički kolektiv Mz* Baltazar's Laboratory u Beču. 2014. godine doktorirala je na temu „Feministički hackerspaceo-ovi" na bečkom Tehničkom sveučilištu. Obnašala je istraživačke i postdoktorske funkcije na Sveučilištu Umeå, Sveučilištu primijenjenih umjetnosti Beč, Tehničkom sveučilištu u Beču, Sveučilištu Michigan i Sveučilištu u Berlinu. Trenutno je voditeljica istraživačkog projekta FWF-a 'Feminističko hakiranje. Gradeći zajednice kao umjetničke prakse' u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Beču te radi na filmu o digitalizaciji pod nazivom' Kodirani feminizmi u Indoneziji' s kolektivom Tehničkom sveučilišta u Berlinu.

Web: https://www.grenzartikel.com/
https://www.mzbaltazarslaboratory.org/

18.01.2021. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh