« Spektakli
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
KIPIĆI

Statistika kaže da će Oscara 2014. dobiti ...

Analizom svih dobitnika u posljednjih pedeset godina novinari BBC-a došli su do favorita za osvajanje ovogodišnjih Oscara

Američki varalice najizgledniji su kandidat statistike
Američki varalice najizgledniji su kandidat statistike (Arhiva)
Više o

favoriti

,

Oscar 2014

,

Američki varalice

Kako bi to izračunali, novinari BBC-ja pročešljali su sve statistike unatrag 50 godina u potrazi za odgovorima na pitanja kao što su: 'Koliko je idealno trajanje najizglednijeg kandidata?', 'Kada je najbolje vrijeme za njegovo lansiranje u kinodistribuciju?', te 'Ima li pobjednički naslov bolju prođu kod kritike ili kod publike?'.

Prikupljene podatke uspoređivali su sa svakim od ovogodišnjih kandidata za tu nagradu, na koje su potom primijenili dobivenu idealnu pobjedničku formulu.

Podaci pokazuju da su u proteklih 50 godina i nominirani i dobitnici nagrade Oscar za najbolji film u prosjeku trajali duže od ostalih filmova. Savršena dužina pobjeAdničkog naslova prema tim bi podacima trebala biti 141 minutu.

Nadalje, iako nikada niti jedan dobitnički naslov nije lansiran u kinodistribuciju u mjesecu siječnju, statistike pokazuju da to uopće nije presudno. Ipak, svi su ovogodišnji kandidati u distribuciju krenuli u posljednja tri mjeseca 2013., kako bi utisci sudačkog panela bili što svježiji u siječnju, kada se objavljuju nominacije.

Prema statistikama, samo su četiri filma u povijesti dobila svih šest najvažnijih nagrada filmskog svijeta - Udruženja američkih redatelja, Udruženja američkih producenata, Ceha filmskih glumaca, Nagradu američkih kritičara, Zlatni globus i Baftu.

Također, samo su dva filma u povijesti dobila Oscara za najbolji film a da pritom nisu osvojila niti jednu od ostalih filmskih nagrada, dok je Zlatna palma najslabiji pokazatelj - niti jedan film dosad nije dobio i nagradu Oscar i Zlatnu palmu.

Dosadašnji podaci također pokazuju da nagrada Oscar općenito podiže rejting nagrađenog filma kod kritike i publike, koja mu načelno daje više ocjene, ali i da je publika sklonija niže ocjenjivati one filmove koji nisu dobili nagradu, proširujući jaz između dobitničkih naslova i nominiranih filmova.

Podaci, nadalje, pokazuju da su u prošlosti Oscara za najbolji film dobila samo tri filma koja ujedno nisu imala i nominaciju za najbolju režiju. Najsnažniji indikator za tu nagradu također je i nominacija za najbolji scenarij (94 posto), montažu (86 posto), najbolju glavnu mušku ulogu (66 posto), zvuk (66 posto) i tako dalje. Također, nominacija za Oscara za neku od muških uloga daleko je čvršći pokazatelj od onoga za neku od ženskih - 88 posto dobitnika imalo je najmanje jednu nominaciju za mušku ulogu u usporedbi s tek 52 posto s nominacijom za žensku.

Kad se sve uzme u obzir, pobjednička formula pokazuje da je najizgledniji kandidat za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film priča o slavnom prevarantu Irvingu Rosenfeldu i njegovoj partnerici Sydney Prosser 'Američki varalice', redatelja Davida O. Russella, s trajanjem od oko 140 minuta, najmanje osam nominacija (ima ih ukupno deset), te nominacijama za režiju, montažu i scenarij.

26.02.2014. 16:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh