« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
MA DA?

Starbucks se odriče slamki?

Namjeravaju na više od 28 tisuća lokacija ukloniti plastične slamke i zamijeniti ih plastičnim poklopcima i ne-plastičnim slamkama

Slamke odlaze?
Slamke odlaze? (Arhiva)
Više o

Starbucks

,

plastične slamke

Starbucks planira do 2020. povuči iz upotrebe plastične slamke kako bi pridonio smanjenju zagađenja okoliša plastičnim otpadom, prenosi BBC.

Namjeravaju na više od 28 tisuća lokacija ukloniti plastične slamke i zamijeniti ih plastičnim poklopcima i ne-plastičnim slamkama.

Kompanija navodi kako će tim potezom iz svojih kafića povući više od milijardu slamki, koliko potroše svake godine.

Iako su već naišli na kritike korisnika, koji smatraju da zamjena plastične slamke plastičnim poklopcem nije rješenje, Starbucksova potpredsjednica za društveno odgovorno poslovanje Colleen Chapman izjavila je: ''Trenutno najbolje što možemo učiniti za okoliš je ukloniti plastične slamke''.

Tu su izjavu poduprle nevladine organizacije poput Programa za čiste oceane i Svjetskog fonda za očuvanje prirode.

Starbucksov potez došao je samo tjedan dana nakon što je Seattle, gdje je sjedište kompanije, postao prvi veliki američki grad koji je potpuno zabranio upotrebu jednokratnih slamki i pribora za jelo u restoranima i barovima.

Zagađenje oceana plastikom dugo je tema udruga za zaštitu prirode, no tek je nedavno poprimila globalne razmjere zbog viralne snimke koja se pojavila 2015. na kojoj spasioci izvlače plastičnu slamku iz nosa ugrožene morske kornjače.

Znanstveni časopis Science Advances prošle je godine objavio istraživanje industrijskog ekologa dr. Rolanda Geyera koji je izračunao kako je količina sve plastike na svijetu oko 8.3 milijarde tona.

Od toga je 6.3 milijarde tona danas otpad, a 79% završilo je na odlagalištima ili u prirodi. Pretpostavlja se da u oceanima godišnje završi otprilike deset milijuna tona otpada.

14.07.2018. 16:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh