« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
IZVJEŠĆE O RADU

Stanje u zatvorskom sustavu je loše

Prenapućenost, manjak pravosudnih policajaca, zastarjela sigurnosna oprema...

Zatvor u Puli.
Zatvor u Puli. (Goran Sabelić, CROPIX)
Više o

Ivan Šimonović

,

zatvorski sustav

,

kaznionice

,

odgojni zavodi

,

zatvorenici

,

sigurnosni standardi

Aktualno stanje u zatvorskom sustavu nije dobro, poručio je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović, predstavljajući u Hrvatskom saboru Izvješće o radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2007.

To je izvješće ministar dopunio najnovijim podacima, po kojemu je stanje u zatvorima i kaznionicama još lošije nego u 2007., a ono se, ustvrdio je, kani poboljšati mjerama iz nedavno usvojenog Vladinog Akcijskog plana za unaprjeđenje zatvorskog sustava.

Kao glavne probleme, koji sustav prate već godinama, naveo je prenapučenost zatvora i kaznionica od gotovo 50 posto (2007. kretala se oko 40 posto). Trenutno je oko 5000 zatvorenika, što je, kazao je Šimonović, velik broj u odnosu na kapacitete, ali nevelik u odnosu na ukupni broj stanovnika.

Velik je problem, dodao je, i nepovoljan omjer između zatvorenika i pravosudnih policajaca i drugog zatvorskog osoblja - 2007. omjer je bio 2:1, a sada je 3:1, što, istaknuo je, ne odgovara sigurnosnim standarima te vodi ka novom zapošljavanju (168 novih pravosudnih policajaca). Problem je i u nedostatnoj te zastarjeloj zatvorskoj opremi, posebno onoj sigurnosnoj.

Vladinim Akcijskim planom, čije su mjere "teške" oko 300 milijuna kuna i trebale bi se provesti do 2013., namjerava se osigurati više od 1200 novih mjesta za zatvorenike i uspostaviti sustav probacije.

Šimonović je pojasnio da će se racionalnijim korištenjem postojećih zatvorskih kapaciteta osigurati 343 mjesta za zatvorenike. Dodatnih 420 mjesta dobit će se izgradnjom novog objekta u glinskom zatvoru, koji će biti završen do rujna 2010. godine, a planirana je i izgradnja novoga zatvora za 500 zatvorenik, koja će državu koštati oko milijardu kuna.

Planira se osnivanje nacionalnog nezavisnog tijela za nadzor zatvorskog sustava, te jačanje Uprave za zatvorski sustav i njezine koordinacije sa zatvorima i kaznionicama.

Najdalekosežnijom i najvrjednijom mjerom Šimonović je označio uvođenje probacijskog sustava koji će omogućiti izricanje mjera kućnog pritvora i uvjetnog puštanja na slobodu uz pojačan nadzor, mjera društveno korisnog rada, organiziranje podrške žrtvama kaznenih djela i njihovim obiteljima.

Ministar je upozorio da hrvatski sudovi izriču pritvore češće nego što je to u ostalim europskim državama, pa i kada za to nema odgovarajućeg opravdanja. Izvijestio je da je s Državnim odvjetništvom i Vrhovnim sudom dogovoreno da se pritvaranje ubuduće ograniči na opseg kakav je u EU.

O Izvješću o stanju zatvorskog sustava u 2007. raspravljaju saborski klubovi. (hina/metro-portal)

13.02.2009. 14:17:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh