« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
412 CENTIMETARA

Stanje u Metkoviću se stabilizira, vodostaj Neretve i dalje visok

U "zečje nasipe" ugrađeno je 10 tisuća vreća s pijeskom, a inače je podijeljeno više od 25 tisuća vreća; na terenu je preko 250 vatrogasaca i spasilaca

Poplava u Metkoviću
Poplava u Metkoviću (Denis Jerković/CROPIX)

Na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije te grada Metkovića danas poslijepodne u Metkoviću je rečeno da je vodostaj Neretve 412 centimetara te da se stabilizira. Sjednica dvaju stožera održana je kako bi se razmotrilo trenutačno stanje s poplavama u dolini Neretve, zbog čega je župan Nikola Dobroslavić sinoć proglasio izvanredno stanje za područje Metkovića, Ploča, Opuzena i Kule Norinske. Kako je rečeno, sljedeće noći očekuju se problemi zbog visokog vodostaja Neretve pa su građani pozvani da pomognu tako što će na njih upozoriti radi pravodobno reagiranja na terenu.

Na sjednici je sudjelovao i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, koji je ocijenio da je stanje teško, osobito na desnoj obali Neretve, u Zagrebačkoj ulici i Ulici neretvanskih gusara. Pohvalio je sve službe koje sudjeluju u obrani od poplava te stanovništvo doline Neretve, a pohvaljeni su i djelatnici policije koji pojačano reguliraju promet i javni red i mir. Trenutačno je najveći problem u neselju Krvavcu II te u samome centru Metkovića, na lijevoj obali Neretve. Najveći su problemi u Sportskoj ulici i u ulicama Mobine i Petra Zoranića jer u tom dijelu ne radi odvodnja. Na desnoj obali rijeke problem je što, po procjeni vatrogasaca iz Metkovića, promet nije moguć na 70 posto područja pa je ugrožena opskrba stanovništa.

Po podacima Crvenoga križa, dvije su starice tijekom jutra evakuirane gumenjacima uz pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja. Rečeno je i da vodu treba prokuhavati, a najavljena je i doprema pitke vode. Trenutačno svi imaju struju, ali takvo stanje neće dugo trajati. Trafostanica na spoju Zagrebačke i Trpimirove ulice najvjerojatnije će biti ugašena te trafostanica Jerkovac jer prijeti opasnost stanovništvu. Na terenu se s poplavom bori 200 pripadnika Županijske vatrogasne zajednice, 25 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 20 pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje. U "zečje nasipe" ugrađeno je 10 tisuća vreća s pijeskom, a podijeljeno je više od 25 tisuća vreća. (hina/metro-portal)

02.12.2010. 18:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh