« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
EHHH...

Standardi su tu da bi ih se pridržavali, ali...

Nijedna zemlja u svijetu nije ispunila standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o kvaliteti zraka u 2021. godini

Baš nam ne ide...
Baš nam ne ide... (Arhiva)
Više o

WHO

,

kvaliteta zraka

,

standardi

Po preporuci WHO-a prosječna godišnja očitanja malih i po zdravlje opasnih čestica, poznatih kao PM2.5, ne bi trebala biti viša od pet mikrograma po kubnom metru nakon što je zdravstvena organizacija prošle godine promijenila svoje smjernice.

 

U priopćenju WHO-a stoji da čak i niska koncentracija tih čestica može predstavljati znatan zdravstveni rizik.

Samo je 3,4 posto istraženih gradova ispunilo standarde u 2021. godini, podaci su što ih je prikupila švicarska tvrtka koja prati kvalitetu zraka, IQAir.

U čak 93 grada razina PM2.5 čestica deset je puta veća od preporučenih vrijednosti.

"Brojne su zemlje koje čine velike korake u smanjenju štetnih čestica", rekla je Christi Schroeder, voditeljica IQAirova odjela za kvalitetu zraka.

"Kina je godinu započela vrlo velikim brojkama, no one se s vremenom postupno smanjuju. No postoje brojna mjesta u svijetu gdje je situacija znatno gora."

Bangladeš i dalje najzagađenija zemlja, New Delhi najzagađeniji glavni grad

Ukupna razina onečišćenja zraka tijekom 2021. pogoršala se u Indiji, a New Delhi je ostao najzagađeniji glavni grad na svijetu, pokazuju podaci.

Bangladeš je bio najzagađenija zemlja i to se nije promijenilo u odnosu na prethodnu godinu, a Čad je zauzeo neslavno drugo mjesto nakon što su u studiju prvi put uključeni podaci o onečišćenju zraka u toj afričkoj državi.

Kina, koja rat protiv onečišćenja zraka vodi još od 2014., u 2021. godini je pala na 22. mjesto na ljestvici onečišćenja česticama PM2.5 u odnosu na 14. mjesto godinu dana ranije, s prosječnim očitanjima koja su se tijekom godine blago poboljšala na 32,6 mikrograma, priopćio je IQAir.

Grad Hotan u sjeverozapadnoj kineskoj regiji Xinjiang stoji najgore s prosječnim očitanjima PM2.5 većim od 100 mikrograma, uglavnom uzrokovanim pješčanim olujama.

Hotan je pao je na treće mjesto na popisu najzagađenijih gradova na svijetu, a pretekli su ga Bhiwadi i Ghaziabad, oba u Indiji.

27.06.2022. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh