« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
SINDIKATI

SSSH oštro reagira na ZOR

Vlada želi smanjiti postojeća prava radnika i sindikata

Dragica Mišćević, Ana Knežević i Ivan Tomac na pressici SSSH
Dragica Mišćević, Ana Knežević i Ivan Tomac na pressici SSSH (Boris Arbanas/CROPIX)
Više o

Vlada

,

SSSH

,

sindikati

,

Ana Knežević

,

ZOR

,

radnička prava

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević upozorila je danas da Vlada, pod krinkom usklađivanja Zakona o radu (ZOR) sa europskom pravnom stečevinom, namjerava izmijeniti i ostale dijelove tog zakona smanjujući postojeća prava radnika i sindikata, što direktive Europske unije izričito zabranjuju.

Iako je Radna skupina zadužena za usklađivanje zakona na svom jedinom sastanku krajem srpnja dobila uvjeravanja da će se zakon mijenjati samo u skladu sa 11 direktiva EU, sindikati su samo dva dana kasnije dobili prijedlog zakona koji zadire u brojna stečena prava, rekla je Knežević na konferenciji za novinare.

Odnosi se to na niz odredbi kojima se uređuje radno vrijeme, sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme, zaključivanje kolektivnih ugovora te na odredbe koje slabe ulogu sindikata i radničkog suodlučivanja.

Istupanje iz GSV-a i prosvjed?Ne prihvati li Vlada sindikalne prijedloge, SSSH će, prema jučerašnjoj odluci Predsjedništva, istupiti iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, a isto su najavile i ostale središnjice, rekla je Knežević. Ne urodi li niti to plodom, najavila je prosvjedne akcije, a sa svime će upoznati i Europsku konfederaciju sindikata. "Želimo upozoriti hrvatsku javnost i radnike da smo ponovno izigrani", rekla je predsjednica SSSH dodajući kako Vlada time pokušava još više oslabiti sindikalnu scenu.

Sindikalni predstavnici jučer se nisu odazvali sastanku Radne skupine, već će o predloženim izmjenama Zakona o radu raspraviti u idući petak sa premijerom Ivom Sanaderom. Inače, krajnji rok do kada zakon treba uskladiti sa direktivama EU je kraj mjeseca rujna.

Knežević ističe kako su se sindikalne središnjice, izuzevši HUS čiji predstavnici nisu bili prisutni, složile da će inzistirati na tome da izmjene Zakona o radu idu u dvije faze: prvo da se postojeći zakon uskladi sa direktivama EU, a zatim da nova radna skupina sastavljena od socijalnih partnera predloži cjelovite izmjene ZOR-a.

SSSH smatra nedopustivim da Vlada ne želi ograničiti sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme, budući da su oni dominantni oblik sklapanja radnog odnosa i nepovoljan za radnike. Knežević pritom navodi da je od 2003. do danas 85 posto ugovora o radu sklopljeno na određeno vrijeme, a 75 posto na razdoblje kraće od godine dana.

Iz predloženih izmjena vidljivo je, ističu u SSSH, i da Vlada želi omogućiti poslodavcima samovolju u organiziranju radnog vremena, što uključuje nekontroliranu raspodjelu radnog vremena neovisno o kolektivnom ugovoru, rad duži od 48 sati tjedno te brisanje ograničenja tjednog broja sati rada.

Predložene odredbe ograničit će i primjenu najpovoljnijeg prava za radnika što znači i mogućnost gubitka stečenih prava radnika po važećim kolektivnim ugovorima, smatraju u SSSH. (HINA/METRO)

29.08.2008. 13:17:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh