« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
NI Z OD ZAJEDNIŠTVA

Srpski predstavnici u BiH ljuti na Inzka i Silajdžića

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je kako Silajdžić u New York putuje privatno jer za njegov istup u Vijeću sigurnosti nema usuglašene platforme

(Getty Images)
Više o

BiH

,

Haris Silajdžić

,

OHR

,

Valentin Inzko

,

Nebojša Radmanović

,

ljudske osobine

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak će razmatrati stanje u Bosni i Hercegovini, a sudjelovanje na toj sjednici najavili su Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko te predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, što je izazvalo oštra reagiranja predstavnika Republike Srpske u tijelima vlasti BiH.

Kako je u nedjelju potvrđeno iz Ureda Visokog predstavnika u Sarajevu (OHR), Valentin Inzko, koji je UN-u podnio pisano izvješće o stanju u BiH, tijekom rasprave u VS-u kani istaknuti potrebu za "daljom koordiniranom međunarodnom potporom Bosni i Hercegovini".

"U svom govoru u Vijeću sigurnosti Visoki će predstavnik konstatirati kako uspjeh BiH u dobivanju mjesta (nestalne članice) u Vijeću sigurnosti UN-a pokazuje da zemlja može postići napredak i da to treba iskoristiti kao inicijativu za nove korake". "Inzko će apelirati na čelnike u BiH da iskoriste mogućnosti stvorene izuzetno poboljšanim odnosima u regiji kako bi ubrzali napredovanje zemlje u pravcu euroatlantskih integracija", najavio je OHR.

Austrijski će diplomat također istaknuti kako napori da se osigura reforma viznog režima dokazuje da su vlasti BiH sposobne odgovoriti na logiku zahtjeva javnosti, te će apelirati da se taj model primijeni i na druge reforme koje su do sada bile blokirane, navodi OHR. U Inzkovu izvješću kritički se upozorava upravo na zastoje u nizu reformi, a pretpostavlja se kako će o tome govoriti i Silajdžić.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u nedjelju je, međutim, izjavio kako Silajdžić u New York putuje privatno jer za njegov istup u Vijeću sigurnosti nema usuglašene platforme. Radmanović je u izjavi lokalnim medijima kazao da je Silajdžićev odlazak u New York zapravo štetan, a za Inzkovo izvješće je rekao da je "vrlo loše, netočno i s nizom ocjena koje ne govore o BiH kakva jest".

Radmanović je ovim istupom samo ponovio navode što ih je ranije ovog tjedna u posebnom pismu Vijeću sigurnosti UN formulirala vlada Republike Srpske konstatirajući kako je najveća smetnja napretku BiH bošnjačka strana i sam Visoki predstavnik koji, kako smatraju Milorad Dodik i njegovi ministri, protuustavno nastavlja nametati odluke.

Vlada RS-a stoga je zatražila što brže zatvaranje OHR-a.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u nedjelju se također pridružio kritikama na račun visokog predstavnika i Silajdžića. On je na konferenciji za medije u Banjoj Luci kazao kako je i sam uputio pismo Glavnom tajniku UN-a jer je i osobno nezadovoljan načinom na koji je Inzko informirao Vijeće sigurnosti o stanju u BiH.

Špirić se potužio kako mu je po prvi puta u četiri godine uskraćena mogućnost da se i osobno obrati Vijeću sigurnosti te da je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj "u tajnosti pripremio odlazak Harisa Silajdžića u New York". (hina/metro-portal)

23.05.2010. 19:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh