« Film
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
8. ZFF

Srijeda na ZFF-u

Kombinacija hladnih nordijaca i vrućih latino autora završava, i opet, partijanjem

Srijeda na Zagreb Film Festivalu
Srijeda na Zagreb Film Festivalu (ZFF)
Više o

Zagreb Film Festival

,

Banksy

,

Plava potkova

,

vjerski obredi

,

Andoni Zubizarreta

Drugi švedski film u glavnoj konkurenciji ZFF-a, 'Sebbe', prvijenac je redatelja Babaka Najafija, a govori o istoimenom dječaku iz švedskog predgrađa koji se zajedno s majkom vodi život na rubu egzistencije. Najafi, inače iranski emigrant, ovim je filmom želio prikazati priču o nepoznatoj Švedskoj kakva se ne može vidjeti u filmovima i na TV-u, onu o pripadnicima najnižih klasa. Film je osvojio desetak svjetskih filmskih nagrada, a na ovogodišnjem Berlinaleu pobjedio je u kategoriji debitantskog filma. Na rasporedu je u 19.30 sati u kinu Europa.

Dva sjajna bloka dokumentaraca na rasporedu su u kinu Tuškanac od 16 sati. 'Zajednički život' je priča o složenim odnosima između 90-godišnje Nine i njene neudane kćeri Alice koje žive u prenatrpanom stanu te vođenjem plesnog tečaja kompenziraju kronični nedostatak muškaraca u njihovim životima. Slijedi film 'Uradi i bježi' o najvećem svjetskom 'umjetniku vandalu', Banksyju.

Od 18.15 sati u kinu Tuškanac bit će prikazan meksički film 'Okrivljen' u režiji odvjetnika Roberta Hernandez i višestruko nagrađivanog redatelja i producenta dokumentaraca Geoffrey Smith, autora čuvenog dokumentarca 'Engleski kirurg'.  Slijedi projekcija vedrog i iznenađujuće inovativnog dokumentarca 'Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen' u kojem 19-godišnja redateljica Laura Halilović malom, amaterskom filmskom kamerom bilježi prošlost i sadašnjost svoje obitelji, koja je krajem 1970-ih iz Bosne i Hercegovine došla u Italiju.

Program Moj prvi film nudi uvid u dugometražne prvijence danas renomiranih njemačkih redatelja. Diplomski rad Caroline Link (Oscar za film 'Nigdje u Africi' 2001.), film 'Onkraj tišine' progovara o djevojci Lari koja se nađe rastrgana između ljubavi prema gluhim roditeljima i ljubavi prema glazbi. Film koji je 1993. zaradio nominaciju za Oscara za najbolji film na stranom jeziku bit će prikazan u 21 sat u Plesnom centru.

Novi program 'Strano, a naše' prikazuje filmove inozemnih produkcija u kojima su značajne uloge odigrali ili druge umjetničke doprinose dali umjetnici iz Hrvatske. U uznemirujućem trileru 'Izbavi nas od zla' danski redatelj Ole Bornedal s očitim osvrtom na američku kinematografiju i na vjerske motive daje prikaz europske verzije ksenofobije. Jednu od vodećih uloga glumi Bojan Navojec, a film će biti prikazan u kinu Tuškanac u 23 sata.  

Od popratnih događanja u 15 sati u Dokukinu već spomenuti redatelj Geoffrey Smith održat će specijalni Master class za sve zainteresirane dokumentariste i one koje zanima dokumentarac.  U interaktivnom predavanju Geoffrey će proći kroz ključne vještine fundamentalne za moderni dokumentarizam.

Četvrti festivalski dan završavamo uz dobru glazbu i to na dvije lokacije: u kinu Europa zabavljat će vas DJ Freez, a u kinu Grič Phillipe iz kolektiva Confusion.

20.10.2010. 07:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh