« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
IZA REŠETAKA

Sretko Kalinić Zver dobio godinu i pol zatvora zbog lažnih putovnica

Kalinić je na sud doveden pod jakim mjerama osiguranja u kombiju pravosudne policije koji su pratila dva kombija specijalne policije i policajci na motociklima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević/CROPIX )
Više o

zatvor

,

suđenje

,

presuda

,

izručenje

,

lažne putovnice

,

Nije Nishta

Suđenje Sretku Kaliniću, znanom kao Zver i pripadniku tzv. zemunskog klana, završeno je u rekordnom roku za 20-ak minuta na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu koji je prvostupanjsku presudu jednom od najopasnijih i najbrutalnijih srbijanskih kriminalaca zbog dviju hrvatskih putovnica, koje je pribavio pomoću lažnih podataka i dokumenata, donio nedugo nakon završetka suđenja - 36-godišnjeg Kalinića sud je osudio na godinu i pol dana zatvora (ponavljamo, zbog krivotvorenja putovnica).

Kalinić je na sud doveden pod jakim mjerama osiguranja u kombiju pravosudne policije koji su pratila dva kombija specijalne policije i policajci na motociklima. U sudnicu suca Rafaela Krešića uveden je s lisicama na rukama i nogama koje mu nisu skidane za vrijeme kratkotrajnog suđenja.

Vidjevši brojne fotoreportere u sudnici izjavio je kako ne bi došao da je znao da će ga tu slikati. Kazao je da mu je jasna optužnica, a na upit osjeća li se krivim sucu je poručio "napišite što hoćete, meni je svejedno" te na ponovni zahtjev suca da se očituje rekao kako se ne smatra krivim za ništa. Njegov odvjetnik Gordan Preglej zatražio je kratku stanku obrazloživši kako je Kalinićevo očitovanje suprotno od onoga što su se oni dogovorili na što je Kalinić rekao kako se ipak smatra krivim.

Obrana nije imala dokaznih prijedloga, a tužiteljstvo je odustalo od saslušanja grafološkog vještaka pa je rekordno brzo završila glavna rasprava na kraju je koje je tužiteljstvo za Kalinića zatražilo 1,5 godinu zatvora, ali i ukidanje pritvora kako bi mu mogao teći pritvor koji mu je početkom kolovoza odredio zagrebački Županijski sud radi izručenja Srbiji gdje je u odsutnosti osuđen za sudjelovanje u ubojstvu premijera Zorana Đinđića 2003. na 30 godina zatvora te zbog još nekih ubojstava i otmica na 40 godina zatvora.

Kalinićev branitelj na kraju je zamolio sud da pri izricanju kazne uzme u obzir da je Kalinić nakon uhićenja odmah priznao kazneno djelo i da je on u Hrvatskoj do sada bio neosuđivan. (hina/metro-portal)

24.08.2010. 11:49:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh