« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ZEMUNSKI KLAN

Sretko Kalinić može biti izručen Srbiji

Zagrebački županijski sud odlučio je da Sretko Kalinić može biti izručen Srbiji, što bi bio prvi slučaj izručenja hrvatskog državljana drugoj državi

sretko kalinić izručenje
sretko kalinić izručenje (Wikipedia)
Više o

izručenje

,

Krešimir Devčić

,

Županijski sud Zagreb

,

Nije Nishta

Sretko Kalinić može biti izručen Srbiji, potvrdio je danas glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Izvanraspravno vijeće suda donijelo je nepravomoćno rješenje o izručenju Kalinića, što bi bio prvi slučaj izručenja hrvatskog državljanina nekoj drugoj državi.

Kalinić uz hrvatsko ima i srbijansko državljanstvo, a u Srbiji je u odsutnosti, kao pripadnik 'zemunskog klana', osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003. godine.

"Izvanraspravno vijeće donijelo je nepravomoćno rješenje na koje se Kalinić može žaliti u roku od tri dana, a o eventualnoj žalbi odlučuje Vrhovni sud", kazao je Devčić za Hinu. S obzirom na potpisani sporazum između Hrvatske i Srbije od 29. lipnja, nema prepreka za izručenje, dodao je Devčić.

>> Sporazum o izručenju poboljšat će odnose Hrvatske i Srbije

"Kako se radi o kaznenim djelima iz domene organiziranog kriminaliteta nema zapreka za izručenje temeljem sporazuma između dviju zemalja", rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda i dodao kako se Srbija obvezala da će Kaliniću ponoviti kazneni postupak budući da je osuđen u odsutnosti, a to je također predviđeno sporazumom koji su potpisale Hrvatska i Srbija.

Kalinić, koji je prije dva mjeseca ranjen u mafijaškom obračunu na jezeru u Rakitju, sredinom srpnja kazao je sutkinji Veri Polak Presečki da ne pristaje na izručenje jer smatra da u Srbiji ne bi imao pošteno suđenje. (hina/metro-portal)

11.08.2010. 13:47:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh