« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
MLJAC

Sretan vam Dan tjestenine - fine klope koja NE deblja

Jedno od najrasprostranjenijh jela na svijetu danas slavi svoj dan - svjetski je dan tjestenine. Njezine dobrobiti su da nije skupa i dokazano - ne deblja

Omiljena hrana širom svijeta
Omiljena hrana širom svijeta (FreeDigitalPhotos)
Više o

tjestenina

,

brašno od pira

,

bezglutenska tjestenina

Iako ih povezujemo s Italijom,  pljukanci i fuži pokazuju da i Hrvati znaju napraviti dobru tjesteninu. Prosječni građani i građanke Hrvatske jedu svake godine od sedam do osam kilograma tjestenine. No dobra je vijest da ako kupujete kvalitetnu tjesteninu - ona je zdrava i ne deblja

No, to nije istina za svaku vrstu. Najbolje su one od cjelovitih žitarica poput pira.

"Imamo tjestenine bez glutene, od pira, sušene buća. Imamo širok asortiman tjestenina iz cijele Hrvatske", kazala nam je Silvija Puljić, vlasnica dućana domaćih hrvatskih proizvoda. 

I sve je domaće, i od malih proizvođača. Iako ih je sve više, Hrvatska i dalje uvozi više od 60 posto tjestenine. Međutim, mali proizvođači iz Hrvatske znaju - da bi uspjeli, moraju proizvesti ukusnu, ali i inovativnu tjesteninu. 

"Radimo čak od ružinih latica, kad je sezona ruža. Radimo od špinata, mrkve, sada pokušavamo, možda ćemo i od orahina napraviti. To sad sve ovisi o danu, kakvu inspiraciju imamo", otkrila je kuharica Arina Špehar.

"Ljudi su poludili za crnim kimom. Pošto je crni kim trenutno vrlo popularan, pošto je izrazito zdrava namirnica, a ima i neobičan i dobar okus koji paše našem podneblju", istaknula je vlasnica cateringa Nataša Marić. 

Mediteranska hrana koja se može napraviti na stotine načina. Tko ju ne bi volio? 

Za inspiraciju, tu su recepti s tjesteninom!

26.10.2016. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh