« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ILI BOLJE ILI DOLJE!

Sretan vam 1. svibnja - Praznik rada

Od krvavog 1. svibnja 1886. godine pa do danas, ovaj praznik obilježava neprekidnu radničku borbu za ljudska prava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

radničke demonstracije

,

1. svibnja

,

Međunarodni dan rada

,

Vidi awards

Danas je  Međunarodni praznik rada. Slavimo ga kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu na ovaj datum 1886. godine, kada se diglo gotovo 400.000 radnika kako bi izborili pravo na osmosatno radno vrijeme. Tijekom tih demonstracija ubijeno je više od dvije stotine radnika, a osmero ih je u kasnijem suđenju osuđeno na smrt pod lažnom optužbom bacanja bombe.

Ovaj praznik se obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj se prvi put proslavio 1890. u Maksimiru po kojem su se radnici prošetali noseći crvene trake i karanfile čime su simbolizirali krav koja se prolila u Chicagu.

U 20. stoljeću ovaj datum se posebno slavio u socijalističkim zemljama kada su održavane masovne parade tijekom kojih se radnička klasa divila postignućima svojih zemalja. Istovremeno, demokratski svijet koji je prigrlio ovaj radnički blagdan, na taj dan se borio za veća radnička prava pa su uskoro dobili i pravo na plaćeni godišnji odmor.

Danas se 1. svibnja slavi širom svijeta, a u većini zemalja proglašen je i državnim praznikom. Neobična je činjenica da se samo u SAD-u, gdje je sve i počelo, Praznik rada više ne obilježava na ovaj datum već se pod nazivom Dan rada (Labour day) obilježava prvog ponedjeljka u rujnu.

Umjesto uobičajenih proslava Međunarodnog praznika rada, sindikati će ove subote na trgovima najvećih hrvatskih gradova organizirati prosvjede protiv neodrživog gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji.

Četiri sindikalne središnjice organiziraju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli prosvjedne skupove pod geslom "Ili bolje ili dolje" s kojih će uputiti Vladi upozorenje da hitno zaustavi trend otpuštanja radnika i gašenja radnih mjesta. Na prosvjedima će govoriti predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Prosvjed u Zagrebu počinje u 10 sati na Trgu bana Jelačića, a nakon prosvjeda sindikalci neće ići u Maksimir gdje su godinama tradicionalno organizirali proslave 1. svibnja. Jedino sindikalno obilježavanje 1. svibnja u Zagrebu organizira Hrvatska udruga sindikata na Jarunu, i to u subotu zabavno-glazbenim programom, a u nedjelju Radničkim sportskim igrama.

U Splitu će prvosibanjski prosvjed biti organiziran na Rivi (10 sati), u Rijeci na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske (10 sati), u Osijeku na lijevoj obali Drave (10 sati), a u Puli na Narodnom trgu (9,45 sati).

01.05.2010. 08:45:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh