« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
OBLJETNICA

Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Prije dvadeset i dvije godine u podrumu zgrade INE u Šubićevoj ulici proglašena je neovisnost Hrvatske

Sretan vam Dan neovisnosti
Sretan vam Dan neovisnosti (Arhiva)
Više o

ustav

,

Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Dan neovisnosti Republike Hrvatske jedan je u nizu povijesnih događaja koji su 1991. godine nepovratno promijenili geopolitičku sliku ovih prostora. Kao i susjedna Slovenija, Hrvatska je 25. lipnja donijela Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske, temeljenu na Ustavu SFRJ.

Balvane su odavno zamijenile granate i rakete JNA, koja je dan ranije pokušala ukloniti cjelokupno hrvatsko rukovodstvo raketnim napadom na Banske dvore. Ante Marković, Stipe Mesić i Franjo Tuđman slučajno su izašli iz sobe u koju je, samo trenutak kasnije, uletio navođeni projektil ispaljen s MIG-a Ratnog vazduhoplovstva JNA.

Rasprava u podrumu INE u Šubićevoj ulici bila je vrlo kratka, i zastupnici sva tri doma hrvatskog Sabora jednoglasno su donijeli Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Kako je od Ustavne odluke prošlo više od tri mjeseca, a prividni ili stvarni napori svjetske zajednice za pronalaženjem mirnog rješenja nisu urodili plodom, hrvatski su parlamentarci odlučili donijeti povijesni dokument koji će Republiku Hrvatsku staviti na kartu svijeta kao samostalnu državu.

Vjerojatno jedini put u povijesti, sve su političke opcije u parlamentu pokazale zrelost i odlučnost i proglasile neovisnu hrvatsku državu, koja će samo par mjeseci nakon toga biti priznata od cijelog svijeta.

08.10.2013. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh