« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
PRAZNICI

Sretan Dan neovisnosti, dragi naši

Odluka je donesena nakon što je prethodnog dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991.

Danas je Dan neovisnosti
Danas je Dan neovisnosti (Arhiva)
Više o

Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Dan neovisnosti zvuči kao neki američki praznik... no, ipak je naš, jer smo se na današnji dan pred 28 godina riješili Juge... barem na papiru.

Hrvatski Sabor je 8.listopada 1991. jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim niti legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ.

Ta je odluka donesena nakon što je prethodnog dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991.

Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Istog dana kad je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore

08.10.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh