« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
DAN DRŽAVNOSTI

Sretan 20. rođendan naše Republike Hrvatske

Državni vrh polaže vijence na Oltar hrvatske domovine, čestitke građanima pristižu sa svih strana

Fotografija vijesti
Više o

Dan državnosti

,

polaganje vijenca

,

Ivo Josipović

Predsjednik Republike Ivo Josipović čestitao je svim građanima i građankama Dan državnosti i 20. obljetnicu proglašenja samostalnosti Republike Hrvatske, pozvavši da taj svečani dan učine danom hrvatskog nacionalnog ponosa i samopoštovanja te danom iskazivanja ljubavi za domovinu i sve njezine ljude, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, profesiju, svjetonazor, političko i drugo uvjerenje.

"Danas je dvadeseti rođendan naše Republike Hrvatske, prigoda da se s ponosom prisjetimo izvorišta naše Domovine. Sjetimo se izvorišta naše državnosti i demokracije zapisanih u Ustavu, posebno antifašizma i Domovinskog rata u kojemu su najbolji među nama i po cijenu života obranili našu slobodu", istaknuo je predsjednik u čestitki.

Predsjednik je podsjetio na događaje od prije dvadeset godina, kada smo "u mnogome protiv struje i volje moćnijih od nas, više velikim srcem nego snagom oružja, svoju Domovinu morali braniti krvlju".

"S poštovanjem se sjećamo onih koji su s oružjem u ruci obranili našu slobodu. Ona nije obranjena lako. Tisuće su izgubile život, stotine su tisuća živjeli u gorčini i progonstvu, više od tisuću osam stotina naših građana i dalje se vodi nestalima, razoreni su gradovi, sela, prometnice, postrojenja... Smrt, razaranje, siromaštvo i beznađe za mnoge su bili posljedica agresije na Hrvatsku", rekao je Josipović.

Upozorio je kako je put ka slobodi i izgradnji demokratskog društva, nažalost, imao i tamnu stranu. "Bilo je onih koji su na zlo odgovorili zlom, na nepravdu nepravdom, onih koji su počinili zločin. Bilo je i onih koji su rat i stradanja iskoristili za pljačku vlastite Domovine i sugrađana. Potrebnu pretvorbu i privatizaciju neki su iskoristili da skriveni ratnim vihorom i političkom moći narodno bogatstvo stvarano generacijama strpaju u svoj džep. Nevoljkost da se takvi osude i kazne pokazuje samo jedno - imali su snažnu podršku politike. Ali, vremena se mijenjaju, politika se mijenja", rekao je Josipović.

Bez obzira na protok vremena, bez obzira na zaborav kojemu se neki nadaju, poručio je, pravda neće dopustiti da oni koji su počinili ratni zločin, oni koji su ratnim profiterstvom iskoristili nevolju svoga naroda, oni koji su ga opljačkali u pretvorbi i privatizaciji, ikada mirno spavaju.

Josipović se posebno osvrnuo "na važne odluke za integriraciju Hrvatske u europski svijet demokracije", koje su danas donesene u Bruxellesu, istaknuvši kako je Hrvatska, provodeći reforme, postala bolja, uspješnija, demokratičnija i slobodnija zemlja.

Neke reforme, upozorio je, tek trebaju zaživjeti.

Dolazi vrijeme, nastavio je, u kojem ćemo morati prištedjeti i ulagati u one koji znaju i mogu. "Socijalnu pravdu valja ostvarivati, ne u jednakosti siromaštva, već u solidarnosti širokog kruga ekonomski uspješnih s manjinom koja iz nekog razloga to nije. Pravednost traži da mirovina nije milostinja, da mirovina svakome omogućava sigurnu starost", rekao je Josipović naglasivši da je to moguće samo jačanjem gospodarske aktivnosti i zapošljavanjem. "Društvo u kojemu velik broj ljudi nema posla, u kojem ne prima plaće, ne može biti pravedno društvo, ne može biti društvo slobode", upozorio je.

Osvrnuo se i na skorašnje parlamentarne izbore rekavši kako "očekuje da će građani svojim povjerenjem nagraditi hrabre i razumne, one koji prepoznaju izazove naše slobode, a ne one koji podilaze našim strahovima". Upozorio je pritom kako globalizirano gospodarstvo odluikuje velika dinamika promjena, te da bi, kako bismo im se bolje prilagođavali, naš politički sustav trebao postati reprezentativniji.

Državni vrh polaže vijence na Oltar hrvatske domovine

Cijeli hrvatski državni vrh danas će zajedno položiti vijence na Oltar hrvatske domovine u povodu Dana državnosti i na taj način obnoviti običaj odavanja počasti na Medvedgradu svim poginulima za Domovinu.

Vijenac će na Oltar hrvatske domovine položiti predsjednik Republike Ivo Josipović, saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem te Vladino izaslanstvo na čelu s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.

Od 1994. do 2000. Oltar hrvatske domovine su u povodu državnih blagdana posjećivala najviša državna izaslanstva i državni dužnosnici te strani državnici koji su posjećivali Hrvatsku kao i i veleposlanici nakon predaje vjerodajnica predsjedniku države.

Spomenik Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu otvorio je 1994. godine prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman upalivši vječnu vatru kod tog spomenika hrvatskoj slobodi, a u prigodi Dana državnosti koji se tada slavio 30. svibnja. Tim spomenikom željela se odati počast svim onima koji su ginuli, patili i živjeli za slobodnu Hrvatsku.

Sjedinjene Države čestitale Hrvatskoj 20 godina neovisnosti

Hrvatska je u posljednjih 20 godina prebrodila mnoge izazove i danas joj je budućnost sigurna jer je članica NATO-a, a uskoro i Europske unije, kaže se u pismu američke državne tajnice Hillary Clinton koja je u petak čestitala Hrvatskoj Dan državnosti i 20. godišnjicu neovisnosti.

"U ime predsjednika Obame i naroda Sjedinjenih Američkih Država, s radošću šaljem najbolje želje narodu Republike Hrvatske koji 25. lipnja slavi 20. godišnjicu neovisnosti. Na današnji je dan prije 20 godina pisana povijest, ali obilježen je i početak teškog razdoblja za Hrvate", kaže se u pismu Hillary Clinton.

Hrvatska je prebrodila mnoge izazove i danas joj je budućnost sigurna jer je članica NATO-a, a uskoro i Europske unije, kaže se u pismu.

Hrvatska je pokretač mira u regiji. Pomirba sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom za svaku je pohvalu, kaže se u pismu američke državne tajnice. I "diljem svijeta Hrvatska sudjeluje u rješavanju pitanja globalne sigurnosti kao saveznica u NATO-u i kao sudionica snaga ISAF-a u Afganistanu i drugim međunarodnim misijama".

"Dok slavite Dan državnosti s obitelji i prijateljima, znajte da je SAD vaš partner i prijatelj", kaže se u pismu Hillary Clinton.

25.06.2011. 09:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh