« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
BRAVO

Sredozemna medvjedica u Puli izranja iz našeg odbačenog smeća

9. Dan društvene odgovornosti Grupe Pernod Ricard: 19 000 zaposlenika diljem svijeta prestaje raditi da bi sudjelovali u projektu kružnog gospodarstva radi stvaranja „Good Times from a Good Place“

Sredozemna medvjedica
Sredozemna medvjedica (Arhiva)
Više o

sredozemna medvjedica

,

Pernod Ricard

,

društvena odgovornost

Deveto izdanje Dana društvene odgovornosti obilježeno 6. lipnja 2019. prati nedavno objavljenu poslovnu strategiju održivosti i odgovornosti 2030. kompanije Pernod Ricard pod nazivom „Good Times from a Good Place". Strategija održivosti i odgovornosti usredotočena je na sve aspekte poslovanja, "od zrna do čaše", i podržava Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDG). Četiri stupa strategije : Njegovanje zemljišta, Poštovanje ljudi, Kružna izrada i Odgovorna gostoljubivost, ostvaruju viziju Grupe Pernod Ricard "créateurs de convivialité" (hrv. stvaratelji druželjubivosti) mobiliziranjem svih svojih zaposlenika na Dan društvene odgovornosti širom svijeta na uspostavljanje suradnje s lokalnim zajednicama u 86 država u kojima kompanija posluje.

Osmišljen 2010. godine Dan društvene odgovornosti, posvećen je održivosti i odgovornosti. Svake godine određuje se glavna tema na temelju koje društva Grupe Pernod Ricard surađuju s lokalnim partnerima na velikom broju različitih projekata zajednice. Convivialité je dijeljenje, a takvo poimanje dijeljenja, ne samo međusobnoga nego i s našim zajednicama, te cjelokupnim svjetskim stanovništvom, duboko je ukorijenjeno u vrijednostima Grupe Pernod Ricard. Ovo je prilika za sve zaposlenke da pokažu da su gostoljubivi domaćini i zahvalni gosti koji stvaraju zajedničku vrijednost za sve.

Ove je godine naglasak stavljen na treći stup ciljeva za 2030., Kružnu izradu, radi promicanja kružnih načela u poslovanju i poticanja zaposlenika na osmišljavanje novih načina upotrebe, odlaganja i smanjenja otpada, što naposljetku dovodi do primjene kružnih modela potrošnje.

Alexandre Ricard, predsjednik uprave i glavni direktor Grupe Pernod Ricard, izjavio je: Od 2010. godine Dan društvene odgovornosti postao je jedan od najvažnijih datuma za Grupu Pernod Ricard i njegovih 19 000 zaposlenika diljem svijeta. Kao izvorni „créateurs de convivialité," svjesni smo da svi nosimo odgovornost za izgradnju boljeg svijeta koji će stvarati zajedničke vrijednosti za sve. To je jasan cilj našeg plana održivosti za razdoblje do 2030. Ponosimo se time što smo se uhvatili u koštac s nekim od najvećih izazova održivosti s kojima su suočeni naši potrošači i zajednice."

U nastavku navodimo neke od inicijativa koje naši zaposlenici pokreću ove godine.

  • Pernod Ricard Croatia Dan društvene odgovornosti obilježen je u Puli gdje su djelatnici kompanije Pernod Ricard Croatia na plaži Valkane postavili skulpturu sredozemne medvjedice koja izranja iz postolja izrađenog od otpada koji zagađuje plaže i gradove. Sredozemna medvjedica više je puta viđena na plažama u okolici Pule i jedan je od najugroženijih sisavaca na svijetu. Budući da njezin opstanak ugrožavamo svi mi kad se olako odnosimo prema okolišu, projekt je odabran s ciljem razine svijesti o nužnosti zaštite Sredozemne medvjedice, kao i o tome da smeće ne mora biti smeće i ne mora završiti na javnim površinama, plažama i u gradovima već može dobiti novu svrhu i namjenu. Otpad koji su prikupil djelatnici kompanije Pernod Ricard Croatia , kao i otpad Grada Pule dobio je novu svrhu pod vodstvom akademske umjetnice Lile Herceg koja je od njega napravila postolje na koje je na Dan društevene odgovornosti postavljena skulptura sredozemne medvjedice. Projekt je organiziran u suradnji s Gradom Pulom i Udrugom za istraživanje i zaštitu prirode „Grupa Sredozemna medvjedica", čija je predsjednica Jasna Antolović suautorica međunarodnog istraživanja koje je potvrdilo kako je mirkoplastika pronađena i prehrani (izmetu) ove ugrožene i zaštićene životinjske vrste.

  • Povezana društva koja posluju u Parizu - sjedište društva Pernod Ricard, Martell Mumm Perrier-Jouët, Ricard, Pernod, Havana Club International, EMEA, LATAM & MENA i Breakthrough Innovation Group (BIG): sva povezana društva koja posluju u Parizu prvi će se put udružiti na ovogodišnji Dan društvene odgovornosti kako bi stvorila „Tvornicu recikliranja". Petnaest udruženja predvodit će sastanke o kružnoj transformaciji triju glavnih kategorija: predmeta, tekstila i hrane.

  • Ricard (Francuska): zaposlenici će izgraditi održivi bar od recikliranih materijala te pohađati različite radionice s temama poput pripreme koktela nulte stope otpada i gradnje prodajnih mjesta od ekološki prihvatljivih plastičnih materijala.

  • Pernod Ricard Velika Britanija: njihove aktivnosti usmjerene su na pretvaranje materijala u predmete korisne za zajednicu, poput izrade klupa od plastičnih boca, pomaganja na razne načine u dobrotvornim akcijama za produljenje životnog vijeka predmeta te čišćenja plaža.

  • Pernod Ricard Indija: zaposlenici će u suradnji s društvom Anthill Playscapes na 20 lokacija od otpadnih materijala sagraditi posebna školska igrališta koja će uključivati nastavna pomagala.

  • Pernod Ricard Mozambik: više od 5000 praznih boca prenamijenit će se u pepeljare, čaše za ponovnu upotrebu i suvenire, čime će se ukinuti upotreba plastike za izradu tih predmeta. Također, zaposlenici će u suradnji sa Zakladom Carlos Serra, koja je poznata po pokretanju proaktivnih akcija čišćenje plaža i ostalih javnih prostora te recikliranja, izgraditi javnu infrastrukturu od recikliranog stakla koja društveno i ekološki osvješćuje, poput zidova u okrugu Maputo.

  • Corby (Kanada): zaposlenici će se u suradnji s platformom TrashTiki udružiti s barmenima kako bi povećali razinu osvještenosti o rasipanju hrane i pića i osmislili rješenja za ublažavanje tog problema te otvorili prve održive barove u Kanadi.

  • Pernod Ricard Poljska: zaposlenici će u suradnji s organizacijom Zero Waste Association očistiti varšavske bulevare na obali Visle. Akcija čišćenja uključivat će skupljanje i odvajanje smeća te postavljanje novih klupa, koševa za smeće i znakova za recikliranje. Zaposlenici će također pohađati radionice o nultoj stopi otpada na kojima će naučiti da i male promjene mogu imati velik utjecaj na okoliš.

  • Chivas Brothers (Ujedinjeno Kraljevstvo): zaposlenici će zajedno očistiti lokalne zajednice od smeća i skupljati plastične predmete kako bi se oni mogli reciklirati. Majstor brodograditelj poslije će u suradnji s organizacijom Hubbub preoblikovati plastične predmete u plovilo koje će organizacija Keep Scotland Beautiful upotrijebiti za vađenje plastičnih predmeta iz vode.

  • Pernod Ricard Winemakers SAD: zaposlenici će izraditi kućice za sove i šišmiše od slomljenih industrijskih paleta iz vinograda Kenwood i Mumm Napa, čime će pomoći mnogobrojnim vrstama sova i šišmiša.

  • Pernod Ricard Tajvan: na temelju njihove inicijative „Shine Brighter, Together" („Zajedno zablistajmo u punom sjaju"), zaposlenici će s otprilike 200 recikliranih boca ukrasiti i osvijetliti mjesni javni park te tako izraditi umjetničku instalaciju i ekološki prihvatljiv izvor energije.

  • Nekoliko ostalih povezanih društava Grupe Pernod Ricard: kako bi smanjili gomilanje otpada, mnogi će zaposlenici sudjelovati u akcijama čišćenja, ponovne uporabe te izrade korisnih predmeta od pronađenog otpada. Zaposlenici u Gani i Keniji naučit će kako izraditi perle i nakit od odbačenih boca proizvoda, dok će njihovi kolege iz Argentine i Urugvaja preoblikovati iste boce u pločice i kuhinjski pribor.

06.06.2019. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh