« Film
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DOKUMENTARAC

Srebrenica - gore od rata

Film se ujedno bavi pitanjem kako zaustaviti genocid i daje zanimljive primjere iz Kenije

(Getty Images)
Više o

genocid

,

Srebrenica

,

MPT

,

Gore od rata

Na američkoj javnoj televiziji MPT u noći na četvrtak prikazan je dvosatni dokumentarni film o fenomenu genocida "Gore od rata", autora Daniela Jonaha Goldhagena, u kojem se srpski genocid nad Bošnjacima u Srebrenici analizira usporedo s Holokaustom, te s genocidima nad Armencima u Turskoj, Tutsijima u Ruandi i Majama u Gvatemali.

Film "Gore od rata" temelji se na istoimenoj knjizi Daniela Jonaha Goldhagena, koji tri desetljeća proučava genocid.

To je prvi dokumentarac koji je usredotočen na opći fenomen genocida, i nudi dubinski uvid u njegove dimenzije, njegove obrasce i uzroke, te njegovu tragičnu ulogu u politici i društvu.

Film se bavi i pitanjem kako zaustaviti genocid, te ističe primjer Kenije u kojoj je odlučni angažman međunarodnih i afričkih čelnika spriječio da se postizborno međuplemensko nasilje 2008., pretvori u genocid.

Ruanda, te Bosna i Hercegovina, u filmu se ističu kao primjeri kako nespremnost međunarodne zajednice da intervenira, može rezultirati sa stotinama tisuća mrtvih. Za usporedbu se navodi kako je nakon kratkog NATO bombardiranja 1995., srbijanski čelnik Slobodan Milošević odmah pristao na mirovne pregovore o BiH.

Goldhagen u filmu posvećuje veliki prostor genocidu u Srebrenici, no on ističe da su Srbi tri godine prije toga genocidnim metodama uklanjali Bošnjake i drugo nesrpsko stanovništvo s područja koje su željeli za sebe, organizirajući koncentracijske logore, te izvodeći masovna pogubljenja i sustavna silovanja.

Dokumentarac završava s dramatičnim video zapisom na kojem srpska postrojba Škorpioni strijelja desetak zarobljenih mladića iz Srebrenice u ljeto 1995.

Goldhagen u filmu razgovara sa svjedocima i počiniteljima genocida u devet zemalja svijeta, donoseći gledateljima produbljeni uvid i analizu u fenomen genocida, te načine za njegovo spriječavanje u budućnosti.(hina/metro-portal)

15.04.2010. 11:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh