« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Srbiji i dalje negativan kreditni rejting

U moru priopćenja povodom uhićenja Radovana Kradžića našlo se i jedno gospodarsko.

Fotografija vijesti
Više o

standard & poors

,

kreditni rejting Srbije

Agencija za kreditni rejting Standard & Poors osjetila se pozvanom reagirati na vijest o uhićenju Radovana Karadžića. Naime, kako su se u svim medijima odmah po uhićenju najtraženijeg ratnog zločinca uz Ratka Mladića počele pojavljivati spekulacije o dobrim izgledima Srbije za napredak nakon predaje Karadžića Haaškom sudu, S&P je smatrao potrebnim naglasiti da oni i dalje kreditni rejting Srbije vide kao negativan.

Karadžićevo uhićenje označava značajno smanjenje političkog rizika, osobito ako nakon njega uslijedi i uspješno uhićenje Ratka Mladića, još jednog osumnjičenika za ratne zločine koji je još u bijegu, stoji u priopćenju Standard & Poor's-a. No, zbog procikličkih fiskalnih mjera nove srbijanske koalicijske vlade, koje će vjerojatno dodatno pojačati pregrijavanje gospodarstva, prognoza za rejting Srbije za zaduživanje u domaćoj valuti ostaje negativna, 'BB-/Negative/B'.

Prognoza za rejting Srbije mogla bi se poboljšati kada bi koalicijska vlada nastavila s provedbom procesa privatizacije i strukturnim reformama, istodobno smanjujući troškove kako bi se obnovila ravnoteža u gospodarstvu. S druge strane, ako se neravnoteže dodatno pogoršaju zbog izostanka kontracikličkih mjera, rejting bi se mogao čak i dodatno smanjiti, upozoravaju iz S&P-a.

22.07.2008. 16:01:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh