« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Srbija zbog Kosova pred gospodarskim slomom

Uvođenje izvanrednog stanja siguran je put u tešku krizu

Strane kompanije postale su meta razjarenih prosvjednika
Strane kompanije postale su meta razjarenih prosvjednika (AFP)
Više o

Srbija

,

Kosovo

,

gospodarstvo

Eventualno uvođenje izvanrednog stanja u Srbiji imalo bi vrlo teške posljedice, piše u novom broju magazina Globus Vladimir Gligorov iz Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču. 

U očekivanju krize

Prošle je godine Srbija imala deficit od oko 5 milijardi eura, što je između 16 i 17 posto BDP-a. Kako se uvoz ubrzava, ove godine bi taj iznos mogao biti i veći. Ako se dogodi da tog novca zbog povećane rizičnosti ne bude, znatno bi se smanjila potrošnja i investicije, a u najgorem slučaju mogla bi se očekivati gospodarska kriza, analizira Gligorov. Tečaj dinara pokazuje povećanu deprecijaciju, inflacija se ubrzava već pola godine, a burza pokazuje veliku nervozu, s tim da je strana prisutnost na njoj svedena na minimum, piše Globus.

Indeks Beogradske burze Belex15 posljednjih je dana u padu, ali ipak ne toliko koliko državne obveznice Republike Srbije. 

O apsurdnosti situacije srpskog neprihvaćanja kosovske neovisnosti svjedoči jučerašnja izjava ministra financija Srbije Mirka Cvetkovića, koji je rekao kako su budžetom predviđena sredstva za otplatu kosovskog inozemnog duga, koji Srbija i nadalje planira otplaćivati.

Srbija će otplaćivati kosovski dugMinistar financija Mirko Cvetković jučer je izjavio kako Srbija planira i nadalje otplaćivati međunarodna dugovanja Kosova, jer je to predviđeno budžetom. 

Imovina na Kosovu

Iako je u trenutačnoj političkoj situaciji u Srbiji podjela imovine između Srbije i Kosova još uvijek pitanje koje se poprilično izbjegava, radio B92 napravio je analizu ukupnih kosovskih dugovanja Srbiji.

Iako nijedna državna institucija u Srbiji nema potpune podatke o tome kolika je ukupna vrijednost imovine srpskih javnih i privatnih poduzeća, rezervi ugljena i drugih mineralnih sirovina na Kosovu i Metohiji, procjenjuje se da je riječ o svoti od nekoliko desetaka milijardi eura.

Glavni resurs na Kosovu su izuzetni energetski potencijali, od kojih najznačajnije mjesto zauzima lignit. Rezerve lignita se procjenjuju na 14,7 milijardi tona i po veličini su na petom mjestu u svijetu. (Metro) 

21.02.2008. 00:07:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh