« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NEMA POPISA?

Srbija tvrdi da nema popisa osumnjičenih hrvatskih branitelja

Ministar pravosuđa Bošnjaković opovrgnuo je tvrdnje kako postoji popis srbijanskog tužiteljstva s imenima 322 vukovarska i 100 osječkih branitelja koje, ako napuste Hrvatsku, čeka uhićenje

Više o

hrvatski branitelji

,

popis branitelja

,

Tihomir Purda uhićenje

,

Tihomir Purda

Bruno Vekarić, glasnogovornik srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine u nedjelju je izjavio kako ne postoji popis 340 hrvatskih državljana koji su navodno osumnjiče za ratne zločine u Vukovaru i Sarvašu 1991. godine, navevši kako slučaj nedavno uhićenog Tihomira Purde spada u skupinu takozvanih "vojnih predmeta" sa početka devedesetih godina piše Hina.

"Takav popis apsolutno ne postoji, postoji par pojedinačnih slučajeva koji su eventualno zanimljivi našem tužiteljstvu, ali ćemo to u narednom periodu, skupa s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske riješiti (DORH)", kazao je Vekarić.

Sa DORH-om će se, kako je objasnio, to rješavati ili ustupanjem određenih predmeta, ovisno o tome gdje se nalaze počinitelji, ili nekih drugih činjenica.

Tužiteljstvo, po njegovim riječima, "apsolutno želi relaksirati" situaciju po pitanju tih tjeralica i očekuje da će rješavanju nesporazuma pridonijeti aktivnosti zajedničke radne skupine koja će napraviti analizu tih predmeta.

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je u nedjelju kako je razgovarala sa hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem te da je dogovoreno intenziviranje suradnje između dvaju ministarstava i na utvrđivanju predmeta u kojima su raspisane tjeralice.

"Složili smo se da svi za koje se sumnja da su počinili zločin moraju biti procesuirani. Važno je da im se sudi, a obe države u dosadašnjoj suradnji pokazale su spremnost da svi koji su počinili ratne zločine za to i odgovaraju", izjavila je Malović za Hinu.

Intenziviranje suradnje ministarstava po pitanju utvrđivanja predmeta u kojima su raspisane tjeralice će, kako je objasnila, biti provedeno neovisno o tome u kojoj se procesnoj fazi ti predmeti nalaze ili je riječ o predmetima koji su okončani.

Ministar pravosuđa Bošnjaković također je opovrgnuo tvrdnje kako postoji popis srbijanskog tužiteljstva s imenima 322 vukovarska i 100 osječkih branitelja koje, ako napuste Hrvatsku, čeka uhićenje, te kazao kako je riječ o njih 40-ak.

Bošnjaković je rekao i kako ne zna zbog čega je Purda uhićen jer ga na "popisu nije bilo" dodavši da se "mora vrlo brzo raščistiti kako je do toga došlo".

Purda (32) je uhićen u srijedu u Bosni i Hercegovini na graničnom prijelazu Orašje kada je u BiH pokušao ući kao suputnik u putničkom automobilu. Uhićen je po tjeralici što je za njim raspisalo srbijansko pravosuđe koje ga tereti za ratne zločine. Trenutno se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u BiH.

09.01.2011. 21:05:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh