« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
CVETKOVIĆ-TADIĆ

Srbija potpisala zahtjev za pristup Europskoj uniji

Od Švedske očekujemo informaciju o tome kada kandidatura može biti i formalno podnešena, poručili su srpski predsjednik i premijer

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Srbija EU

,

Boris Tadić

,

Mirko Cvetković

Vlada Republike Srbije donijela je odluku o podnošenju zahtjeva za kandidaturu za prijam Srbije u Europsku Uniju, pri čemu se od Švedske, kao zemlje koja trenutno predsjeda Unijom, očekuje da donese odluku o točnom datumu njegova formalnog podnošenja, izjavio je u subotu srbijanski premijer Mirko Cvetković.

Zahtjev za podnošenje kandidature za članstvo u EU, kao i prateći memorandum, u ime vlade na tiskovnoj konferenciji potpisali su Cvetković i predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Tom odlukom Srbija je trasirala pravac kojim će se kretati u narednom periodu. Očekujemo nakon donošenja ove odluke, koja predstavlja deklaraciju o našem političkom stajalištu, da od predsedavajućeg Europske Unije, Švedske, dobijemo informaciju o tome kada ta kandidatura može biti i formalno podnijeta", kazao je Cvetković.

On je dodao kako je odluka o podnošenju kandidature rezultat dugog i intenzivnog rada vlade, ali i nevladinog sektora i drugih čimbenika koji su poduprli europske integracije Srbije.

Predsjednik Tadić istaknuo je kako odluka o podnošenju kadidature predstavlja novu etapu koja će zahtijevati duboke i bolne reforme, ali će građanima i njihovim obiteljima na kraju donijeti korist.

Srbija je obavijestila europske čelnike o namjeri da podnese zahtjev za kandidaturu, rekao je Tadić te dodao da je ta odluka naišla na veliku potporu europskih partnera.

Srbijanski predsjednik je izrazio uvjerenost da Švedska i bez uhićenja dvojice preostalih haaških optuženika, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića i vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića, može odrediti datum za podnošenje zahtjeva jer Srbija, kako je rekao, čini sve na okončanju suradnje s Haaškim sudom.

Odluka o podnošenju kandidature donijeta je na prijedlog Vijeća za europske integracije čiji je sastanak prethodio današnjoj sjednici vlade.

Na poziciji predsjedavajućeg EU-a Švedska će biti do kraja 2009., dok će u prvoj polovici 2010. predsjedanje Unijom preuzeti Španjolska. (hina/metro-portal)

19.12.2009. 21:25:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh