« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
JAMČI SE POŠTEN PROCES

Srbija podnijela zahtjev za Purdinim izručenjem

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić potvrdio je da je Srbija podnijela zahtjev BiH za izručenjem Tihomira Purde

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

BiH

,

Tihomir Purda

,

zahtjev za izručenjem

Vekarić je istaknuo kako je Srbija u potpunosti ispunila dogovor iz Zagreba od proteklog tjedna, te da je dostavila popis o kojem je tada bilo riječi i da je čekala određeni rok, kako je dogovoreno s hrvatskim Državnim odvjetništvom, da se ono izjasni o Purdinu slučaju, prenosi Hina. Izrazivši nadu da će pravosudni organi BiH Purdu izručiti Srbiji, dodao da srbijansko tužiteljstvo sa žaljenjem prihvaća odluku Županijskog državnog odvjetništva iz Osijeka koje nije prihvatilo Purdin predmet.

"Ukoliko bude izručen Srbiji, mi pozivamo sve promatrače da gledaju taj proces koji će se odvijati kod nas. Isto tako jamčimo, kao i do sada, svim osumnjičenima da će imati fer postupak ovdje", istaknuo je Vekarić.

Podsjetivši na posvećenost tog srbijanskog tužiteljstva regionalnoj suradnji u procesuiranju ratnih zločina na putu ka pravdi za žrtve i pomirenju u regiji, Vekarić je naveo kako je ona u Purdinu slučaju bila intenzivna.

Vukovarskom branitelju Tihomiru Purdi produžen je ekstradicijski pritvor u Bosni i Hercegovini na temelju zahtjeva koji je uputila Srbija, potvrđeno je u Sudu BiH. "Srbija je u četvrtak posredstvom Ministarstva pravosuđa proslijedila zahtjev da se produži ekstradicijski pritvor Tihomiru Purdi do maksimalnog roka od četrdeset dana. Taj zahtjev upućen je kako bi se omogućilo da Srbija dostavi dokumentaciju potrebnu za odlučivanje o Purdinu izručenju", izjavila je glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u četvrtak je objavilo kako Hrvatska od BiH neće tražiti Purdino izručenje jer je na temelju dokumentacije iz Srbije ocijenjeno kako nema osnova da se protiv njega pokrene kazneni progon.

21.01.2011. 14:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh