« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ČEKA SE PENALE

Srbija otkazala veći dio narudžbe cjepiva protiv H1N1

Novartis je upozorio vlade da ne otkazuju već dogovorene narudžbe jer će u nekoj sljedećoj pandemiji "pouzdane" zemlje imati prednost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Srbija

,

svinjska gripa

,

Novartis

,

cjepivo H1N1

Srbija je otkazala veći dio tromilijunske narudžbe cjepiva protiv nove gripe, no još se ne zna hoće li zbog raskida ugovora biti plaćeni penali, prenose u srijedu beogradski mediji.

Istodobno, švicarska tvrtka "Novartis", koja proizvodi cjepivo, upozorila je vlade da ne otkazuju već dogovorene narudžbe jer će u nekoj sljedećoj pandemiji "pouzdane" zemlje imati prednost.

Ministar zdravlja u srbijanskoj vladi Tomica Milosavljević rekao je da je plaćena ona količina cjepiva koja je ušla u Srbiju, to jest 857.500 doza, pri čemu je dodao kako će službena odluka o količini potrebnog cjepiva biti donesena poslije izvješća radne skupine o epidemiološkom stanju.

Ovog i sljedećeg tjedna, kako je rekao, ministarstvo zdravstva pripremit će izvješće u skladu s epidemiološkim stanjem.

"Imamo stručni savjet da 300 tisuća doza uvijek treba biti na raspolaganju za rezervu na nacionalnoj razini u slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja. Naše rezerve neće biti 300 tisuća, nego će biti veće, oko 600 tisuća, a tijekom siječnja, veljače i ožujka nastavit ćemo cijepljenje", rekao je Milosavljević. Objasnio je da je potrošeno 160 tisuća doza cjepiva.

Po riječima ravnateljice srbijanskog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović, pitanje naknade štete pošto je prekinut uvoz cjepiva ostaje otvoreno "još neko vrijeme" i taj problem, kako je dodala, ima većina država u Europi.

Srbijanski zavod za zdravstveno osiguranje potpisao je sredinom studenoga 2009. sa švicarskom farmaceutskom tvrtkom "Novartisom" ugovor o nabavi tri milijuna cjepiva protiv 'svinjske gripe'. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 14:24:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh