« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Srbija nezadovoljna presudom Šljivančaninu

Šljivančaninov branitelj Novak Lukić ocjenio je da je presuda njegovom branjeniku "šokantna".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Srbija

,

Haaški sud

,

Veselin Šljivančanin

,

haaško suđenje

,

ICTY

,

Vukovarska trojka

,

Mile Mrkšić

,

Olga Kavran

,

Novak Lukić

,

presuda za Ovčaru

,

Miroslav Vasić

Srbijansko nacionalno vijeće za suradnju s Haaškim sudom u utorak je izrazilo iznenađenje presudom žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kojom je Veselinu Šljivančaninu prvostupanjska kazna od pet godina zatvora produljena na 17 godina, dok je Mili Mrkšiću potvrđena kazna od 20 godina.

U pripćenju srbijanskog vijeća za suradnju s Haaškim sudom ocijenjeno je da će "drastično" pooštravanje kazne Šljivančaninu biti teško razumljivo za srbijansku javnost te da će predstavljati još jedan čimbenik koji će pridonijeti da se njezino povjerenje u nepristranost rada ICTY-a dodatno umanji ili čak svede na minimum.

To je vijeće ocjenilo i da će nerazumijevanje za presude u javnosti otežati proces suočavanja s prošlošću u državama u susjedstvu.

Tužiteljstvo Haaškog suda pozdravilo je u utorak presude žalbenog vijeća Mrkšiću i Šljivančaninu, zbog ratnog zločina na Ovčari kod Vukovara u studenome 1991., posebice odluku da se Šljivančaninu prvostupanjska kazna od pet godina poveća na 17 godina zatvora.

Podsjetivši da je žalbeno vijeće zaključilo da je Šljivančanin, skladno Ženevskoj konvenciji, imao pravnu obvezu i dužnost zaštititi ratne zarobljenike te da je to propustio učiniti, glasnogovornica tužiteljstva Olga Kavran kazala je da tužiteljstvo posebno pozdravlja odluku vijeća da Šljivančaninu poveća prvostupanjsku kaznu s pet na 17 godina zatvora.

Šljivančaninov branitelj Novak Lukić ocjenio je u izjavi medijima da je presuda njegovom branjeniku "šokantna" i da je donešena bez poštivanja osnovnih pravnih načela, s ciljem uspostavljanja novih međunarodnih standarda.

Odvjetnik Mile Mršića, Miroslav Vasić ustvrdio je da krivica njegova branjenika nije potkrijepljena nijednim dokazom, ocjenivši da je Mrkšić osuđen za nešto za što nije odgovoran.

U reakciji na presude Mrkšiću i Šljivančaninu, Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića u pripćenju je ocjenila da je presuda Haaškog tribunala drakonska, "čime se potvrđuje pristrano stajalište te institucije prema sukobima u bivšoj Jugoslaviji".

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) povećalo je u utorak na 17 godina kaznu zatvora bivšem oficiru JNA-a Veselinu Šljivančaninu, koji je prvostupanjskom presudom bio osuđen na pet godina, a Mili Mrkšiću potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora za pokolj na Ovčari u studenome 1991.

Prvostupanjsko vijeće Haškog suda osudilo je 27. rujna 2007. bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA Mrkšića na 20 godina zatvora, a majora Šljivančanina na pet godina zatvora. Treći zapovjednik u skupini "Vukovarske trojke", kapetan Miroslav Radić oslobođen je optužbi. (hina/metro-portal)

05.05.2009. 21:28:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh