« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DOBAR POSAO

Srbija isporučila Iraku tri vojna zrakoplova

Od 20 dogovorenih Srbija je Iraku isporučila tri vojna zrakoplova tipa "Lasta 95"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Srbija

,

Irak

,

vojni zrakoplovi

,

Park Güell

Irak je zainteresiran angažirati Srbiju na rekonstrukciji zrakoplovne baze te izgradnji vojne bolnice, prenose  beogradski mediji, pozivajući se na izjavu srbijanskog ministra obrane Dragana Šutanovca.

Dnevnik "Blic" prenosi kako je Šutanovac u četvrtak boravio u Iraku gdje je s tamošnjim premijerom, ministrom policije te načelnikom glavnog stožera razgovarao o novim projektima, povratku građevinskih tvrtki iz Srbije u Irak i mogućnosti nastavka suradnje.

Šutanovac je ocijenio da je perspektiva jako dobra te najavio nastavak proširivanja suradnje odmah po formiranju nove vlade Iraka, navodi taj list. On je objasnio da će tada biti moguć precizniji nastup s procjenom vrijednosti tih poslova, te dodao kako je Irak zainteresiran za školovanje svojih vojnika i policajaca u Srbiji.

U izjavi koju na službenom internetskom portalu prenosi srbijanska državna televizija RTS, Šutanovac je naveo kako je Srbija proteklih godina ostvarila veliki napredak u proizvodnji naoružanja i vojne opreme te njihovu plasmanu u inozemstvu, istaknuvši kako je Irak jedna od najvažnijih destinacija gdje Srbija prodaje svoje naoružanje.

"Ono što smo čuli da su potrebe (iračkih) ministarstava unutarnjih poslova i obrane u budućnosti nam jamče da će srbijansko gospodarstvo biti i dalje angažirano na poslovima koji se tiču izvoza naoružanja", kazao je srbijanski ministar. Šutanovac je dodao kako postoje i mogućnosti za izgradnju vojnih baza i vojnih bolnica u Iraku, za što, kako je rekao, Srbija smatra da ima kapacitete i znanje.

Prema pisanju "Blica", srbijanska obrambena industrija u 2009. godini izvezla je na svjetsko tržište robu u vrijednosti od oko 300 milijuna dolara te zaključila nove ugovore vrijedne više od 500 milijuna dolara, prije svega s Irakom, Alžirom i Egiptom. (hina/metro-portal)

06.08.2010. 18:32:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh